Zoeken

Tomatenprijzen in Marokko opnieuw gestegen

15 mei 2024 - 13:00 - Economie

©

Na een korte periode van stabiliteit is de prijs van tomaten in Marokko opnieuw gestegen. In sommige steden, zoals Casablanca, kost een kilo tomaat nu tot 14 dirham.

De prijs van tomaten, een veelgebruikt product in Marokko, lag enkele weken geleden nog rond de 5 dirham per kilo. De afgelopen dagen is er echter een aanzienlijke stijging waargenomen. In Casablanca bijvoorbeeld stegen de minimumprijzen van sommige voedingsmiddelen en vleesproducten op 8 mei 2024 met 0,80 dirham per kilo, terwijl de maximumprijzen met 2,80 dirham per kilo stegen, zo blijkt uit het weekoverzicht van de groothandelsprijzen van vlees, fruit en groenten van Casablanca Prestations.

Lees ook: Marokko: prijsveranderingen in verschillende steden in kaart

De prijs van een kilo tomaten varieert nu tussen 8,95 dirham en 13,95 dirham. Een kist tomaten kan zelfs 250 dirham kosten.

Deze prijsstijging kan worden verklaard door "diverse factoren, zoals weersomstandigheden, vraag en aanbod, productiekosten en transportkosten, en import- en exportbeleid", legt een fruit- en groenteteler uit aan H24info. Hij voegt toe dat de beperkte productie en de ontoereikende hoeveelheden op de markt ook een rol spelen bij deze trend.

Lees ook: Marokko: Eid al-Adha bedreigd door schaapsprijs

De prijzen van fruit, met name lokale en geïmporteerde bananen, appels en sinaasappels, zijn in vergelijking met vorige week niet gestegen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team