Zoeken

Na benzine stijgt ook de prijs van brood in Marokko

14 november 2013 - 12:34 - Marokko

©

Vanaf volgende week wordt brood duurder in Marokko. De prijsverhoging werd besloten door de Nationale Federatie van bakkers en banketbakkers van Marokko (FNBPM). In het land wordt een golf van protesten verwacht.

Een brood zal 10 tot 30 cent meer kosten in de 15.000 bakkerijen dat Marokko telt. De maatregel is te wijten aan de hoge prijs van bloem, maar ook aan de traagheid van de regering om de sector te moderniseren.

De FNBPM beschuldigt Abdelilah Benkirane ervan zich niet aan de beloftes te hebben gehouden die hij in oktober vorig jaar maakte. De Premier beloofde toen om aan de grieven van de bakkers tegemoet te komen, in de hoop een stijging van de broodprijs te vermijden.

Marokkanen verbruiken gemiddeld drie broden per dag (1150/jaar), en 160 kg bloem per jaar. Dagelijks worden ruim 195 miljoen broden geproduceerd in Marokko, dus 9 miljard per jaar.

In juni 1981 waren meer dan 500 mensen omgekomen bij de gewelddadige onderdrukking van de zogenaamde ’broodrellen’, na een stijging van de broodprijs in Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team