Zoeken

Bakkerijen Melilla klagen over ’goedkoper en minder proper’ Marokkaans brood

5 februari 2014 - 13:58 - Economie

©

Bakkerijen in Melilla zijn bezorgd over het behoud van de subsidies op bloem, en dus op brood in Marokko. Zij beschouwen het als een oneerlijke concurrentie.

De crisis in Spanje heeft negatieve gevolgen gehad op bakkerijen en horecagelegenheden in het land. In Melilla, Spaanse enclave in Noord-Marokko, lijdt de sector sterk. Niet alleen worden restaurants en bars veel minder bezocht, maar zorgt ook de invoer van brood uit Marokko voor enorme verliezen.

De prijs van een brood in Marokko is namelijk onklopbaar: 1,5 dirham, minder dan 15 eurocent. Daarnaast gaan veel mensen uit Melilla hun brood kopen in de Marokkaanse wijken, waar een brood minder dan 20 eurocent kost.

In Melilla wordt niet enkel het brood uit Marokko als concurrentie beschouwd. Ook andere voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, zijn in de collectieve verbeelding goedkoper in Marokko.

Een Spaanse bakker vertelde aan El Faro Digital dat mensen hun inkopen in Melilla doen omdat het handiger en dichterbij is. Maar hadden ze de mogelijkheid om dat in Marokko te doen, zouden ze volgens hem niet aarzelen. Naar zijn mening is er toch een groot verschil tussen Marokkaans en Spaans brood, dat "veel veiliger en zeker hygiënischer" is.

Melilla krijgt binnenkort echter haar revanche. Door de stopzetting van de subsidies op benzine en diesel in Marokko, zullen brandstoffen goedkoper zijn in de enclave dan in Marokko. Tegen dan wordt het ontstaan van een ​​nieuw type smokkel verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team