Zoeken

Presentatrice Ouassima Tajmout werd slachtoffer van shame sexting

14 oktober 2022 - 17:00 - Cultuur

©

Slachtofferhulp Nederland wil het delen van seksueel getinte beelden zonder toestemming onder de aandacht brengen en lanceert daarom een nieuwe campagne. Ook de Nederlandse presentatrice van Marokkaanse afkomst, Ouassima Tajmout, werd slachtoffer van ’shame sexting’.

Mensen die slachtoffer zijn geweest van online seksuele intimidatie hebben een grotere kans om mentale problemen te ontwikkelen, zoals posttraumatische stressstoornis, depressie en suïcidale gedachten. "De effecten op de geestelijke gesteldheid zijn vergelijkbaar met die van fysiek seksueel geweld. Slachtoffers kunnen zich bijvoorbeeld vies voelen en de drang hebben om te douchen", vertelt Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland. De organisatie meldt bovendien dat het fenomeen van shame sexting verder toeneemt, in 2021 kreeg de organisatie 195 meldingen, terwijl het dit jaar al om 374 slachtoffers gaat, waarvan veel jongeren, schrijft RTL Nieuws.

Lees ook: Marokkaans-Belgische ’Tinder Swindler’ riskeert zes jaar cel

Dertien procent van de meisjes en zes procent van de jongens heeft zo’n negatieve ervaring gehad. Ouassima Tajmout is één van hen. Iemand plaatste in 2017 haar naam onder een video waarin een vrouw seks heeft met twee mannen en ondanks het feit dat Ouassima zelf niet voorkomt in de video, achtervolgen de beelden haar tot op dag van vandaag. "De impact was enorm. Ik had het idee dat iedereen me aankeek en wilde mezelf alleen nog maar verstoppen. Ik heb het er heel lang moeilijk mee gehad", vertelt ze aan Editie NL. "Het blijft me achtervolgen. Na een interview dat ik deze week gaf, kreeg ik opnieuw berichten. Mensen schrijven dingen als: was wel lekker hè, dat trio", aldus Ouassima.

De dreiging verdwijnt soms nooit, zegt Heerkens. "De beelden kunnen zomaar weer tevoorschijn komen. Slachtoffers voelen zich vaak machteloos. Ze kunnen op de langere termijn last krijgen van angststoornissen, depressies en posttraumatische stressstoornissen." Enkel 5% van de slachtoffers stapt naar de hulpverlening en juist daar wil de organisatie wat aan doen. "Jongeren kunnen via ons niet alleen hulp krijgen bij de verwerking, maar ook met het verwijderen van de beelden van het internet, als dat kan", vertelt Heerkens. Ook de juridische hulp moet toegankelijker worden. "Veel slachtoffers weten niet dat het doorsturen van naaktbeelden zonder toestemming strafbaar kan zijn."

Lees ook: Seksuele intimidatie Marokkaanse meisjes op TikTok aan de kaak gesteld

Ouassima besloot op een bepaald moment om te gaan praten met een professional en daar is ze zeer blij mee, ze maakt het nu veel beter. "Dat was een grote stap voor mij. Het is belangrijk dat jongeren die dit ook meemaken weten waar ze terechtkunnen. Het blijft altijd spannend om erover te praten. Maar ik heb ermee leren leven."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team