Zoeken

Controverse: Premier Marokko raadt vrouwen aan om thuis te blijven

23 juni 2014 - 14:19 - Marokko

©

De recente uitspraken van Premier Abdelilah Benkirane over de rol van de vrouw zijn erg omstreden in Marokko. Benkirane raadt Marokkaanse vrouwen namelijk aan om thuis te blijven en voor hun gezinnen te zorgen in plaats van te gaan werken.

Benkirane verklaarde: "Waarom denken jullie dat een vrouw niet werkt wanneer ze voor haar huis en de opvoeding van haar kinderen zorgt? Toen vrouwen zijn gaan werken, ging het licht uit in hun huizen (...), omdat ze de kroonluchters waren die onze huizen verlichtten".

Op sociale netwerken zorgden deze uitspraken voor woedende reacties en wordt het regeringshoofd gehekeld om zijn "achterlijke mentaliteit". Voor sommigen betekent het een stap van 1000 jaar achteruit.

De hashtag #anamachitria (ik ben geen kroonluchter) werd door een groepje Marokkaanse vrouwen gecreëerd om de seksistische uitspraken van Benkirane aan de kaak te stellen.

#anamachitria

In het parlement trachtte Abdelilah Benkirane zijn uitspraken uit te leggen: "Is de moderniteit afstand nemen van de familiale dimensie? Alsof man en vrouw gelijk zijn... In onze hedendaagse samenleving heeft de vrouw niet eens tijd om te trouwen of moeder te worden en voor haar kinderen te zorgen. Vandaag de dag keren vele kinderen onder 6 jaar alleen terug naar een leeg huis waar ze voor zichzelf moeten zorgen."

Khadija Rouissi, lid van de PAM partij, verklaarde aan New York Times: "Dit is een bedreiging, een belediging voor alle Marokkaanse vrouwen en de strijd die ze al jaren voeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team