Zoeken

Polisario verzet zich tegen de olie-overeenkomst Marokko-Israël

20 oktober 2021 - 12:40 - Economie

©

De overeenkomst met betrekking tot de exploratie van het Atlantische blok van de stad Dakhla, tussen de Israëlische maatschappij Ratio Petroleum en de Marokkaanse staatsoliemaatschappij ONHYM, is niet naar de zin van de "Saharaanse Autoriteit voor Aardolie en Mijnbouw".

"De overeenkomst vormt een nieuwe fase in de reeks economische misdaden die Marokko pleegt in de Sahrawi-gebieden," aldus een verklaring van de "Saharaanse Autoriteit voor Aardolie en Mijnbouw".

Lees ook: Israëlisch bedrijf mag naar olie zoeken in Marokko

Volgens de instelling heeft deze overeenkomst "geen juridische waarde, omdat Marokko geen soevereiniteit heeft over de Westelijke Sahara, zoals bevestigd door het Internationaal Hof van Justitie in zijn advies van 1975 en herhaald door het Hof van Justitie van de Europese Unie in 2016 en 2018 en onlangs nog eens, op 29 september, door het Hof van Justitie van de Europese Unie".

Lees ook: Aardolie: Marokkaanse ondergrond zit er vol mee!

De Israëlische olie- en gasexploratiemaatschappij, Ratio Petroleum Partnership, heeft eind september van Marokko de exclusieve exploratie- en studierechten verkregen voor het Atlantische blok van Dakhla, namens Ratio Gibraltar, meldde de Israëlische website Energia News. Het gebied is gelegen langs de Atlantische kust en strekt zich uit over bijna 109.000 km².

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team