Zoeken

Polisario wil gewapende drones tegen Marokko gebruiken

5 oktober 2022 - 19:00 - Marokko

©

Het Polisario-front provoceert Marokko opnieuw door vanuit Mauritanië aan te kondigen dat het gewapende drones wil inzetten tegen het Marokkaanse leger, dat gestationeerd is langs de verdedigingsmuur in de Sahara.

Omar Mansour van het politieke bureau van het Polisario, was vorige week op audiëntie bij de Mauritaanse president Mohamed Ould Cheikh El-Ghazouani in Nouakchott. Mansour zei daar dat de afscheidingsbeweging onder leiding van Brahim Ghali van plan is in de toekomst "gewapende drones" in haar militair arsenaal op te nemen. Het Polisario zegt die drones te willen "gebruiken in een uitputtingsslag" tegen Marokko.

Lees ook: Algerije eist rechtstreekse onderhandelingen tussen Marokko en Polisario

Mansour verklaarde ook dat de aanvallen van het Polisario langs de Marokkaanse verdedigingsmuur "voor de drieëntwintigste opeenvolgende maand doorgaan, zonder dat een nieuw staakt-het-vuren in zicht is". "De oorlogsspanning bevindt zich in een progressieve fase, met de introductie van nieuwe wapens en actoren," zei hij.

De aankondiging klinkt als een provocatie voor Marokko, maar vooral ook als een plan van de separatisten om de inspanningen voor dialoog van de speciale gezant van de Verenigde Naties te saboteren, aldus waarnemers. Een dergelijk initiatief zou volgens hen ook door de Algerijnse garde en haar bondgenoten worden gesteund.

Lees ook: Elektronische oorlog tussen Marokko en Algerije

Maar steun van de Algerijnse autoriteiten zou het conflict met Marokko enkel verder aanwakkeren, op een paar weken van de in november in Algiers geplande Arabische top. Het koninkrijk heeft zijn deelname aan deze bijeenkomst bevestigd, ondanks de diplomatieke crisis tussen de twee buurlanden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team