Zoeken

Gladiator 2 en buitenlandse films meevaller voor Marokkaanse filmeconomie

28 juni 2023 - 19:00 - Cultuur

©

Marokko ziet dit jaar een uitzonderlijke stijging in de inkomsten uit buitenlandse films, waardoor de hoop op een recordjaar toeneemt. Dit is onder andere te danken aan de film "Gladiator 2" van regisseur Ridley Scott, een kaskraker met een kolossaal budget van 200 miljoen dollar.

Volgens het Marokkaans filmcentrum (CCM) zullen de opnames van "Gladiator 2" naar verwachting ongeveer 300 miljoen dirham opbrengen, bijna een derde van de totale inkomsten uit buitenlandse producties in de loop van vorig jaar. Een aantal scènes uit de eerste aflevering van de film werden in 1999 in Ouarzazate opgenomen, wat de waarde van Marokko als filmlocatie bevestigt.

Lees ook: Nicolas Cage in Marokko voor opnames ’Lords of War’

Maar de mondiale context blijft getekend door de Covid-19 pandemie. De Franse krant Le Monde meldt een drastische daling van de internationale productie-investeringen in Marokko, van 800 miljoen dirham in 2019 naar 440 miljoen dirham in 2021. Maar Khalid Essaïdi, de voormalige directeur-generaal van CCM, blijft optimistisch en voorspelt voor dit jaar inkomsten van ongeveer 2 miljard dirham, wat een potentieel record betekent.

Lees ook: Gladiator II: Ridley Scott bezwijkt voor Marokkaanse keuken

Ondanks de diversiteit aan landschappen en filmlocaties en de beschikbaarheid van hooggekwalificeerde technici, ondervindt Marokko veel concurrentie van de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Om filmmakers aan te moedigen voor Marokko te kiezen heeft de CCM een aantal criteria geïntroduceerd, waaronder een minimale investering van 10 miljoen dirham, die filmmakers recht kan geven op een vergoeding van 30% van de gemaakte kosten. Ook een mogelijke censuur in de Golflanden kan ervoor zorgen dat filmmakers geen risico’s willen nemen als het om controversiële onderwerpen gaat. Daardoor blijft Marokko aantrekkelijk voor internationale filmproducties.

Bladna.nl