Zoeken

PJD beschuldigd van normalisering met Israël

19 juli 2012 - 16:45 - Marokko

©

De deelname van de Israëlische president van het Internationaal Forum voor Vredesactie, Ofer Bronchtein, aan het 7e congres van de PJD, zorgt voor veel ophef in Marokko. Premier Abdelilah Benkirane wordt ervan beschuldigd de betrekkingen met Israël te willen normaliseren.

Ofer Bronchtein, waarvan de deelname aan het congres van de PJD werd voorgesteld door Marokkanen uit Frankrijk, werd uitgenodigd in zijn hoedanigheid van Franse-, en niet Israëlische activist, aldus Reda Benkhaldoun, PJD verantwoordelijke belast met de internationale betrekkingen van de partij.

Benkhaldoun vertelde dat zijn partij niet wist dat Bronchtein de adviseur was van de voormalige Israëlische premier Yitzhak Rabin. Het enige wat de partij wel wist, is dat Bronchtein een grote voorstander is van de Palestijnse zaak. Palestina heeft hem hiervoor zelfs een ere-paspoort uitgereikt.

Bronchtein zou zelfs een gesprek hebben gehad met Khaled Mechaal, leider van het politbureau van Hamas, tijdens een diner in het residentie van de overleden oprichter van de PJD, Abdelkrim Al Khatib. Hij zou de Palestijnse leider toen hebben aangeraden om in de politiek te treden in Marokko, omdat hij er zo populair is.

Het feit dat een ex-adviseur van Yitzhak Rabin wordt uitgenodigd op een congres van de islamistische partij, wordt fel bekritiseerd binnen de Marokkaanse politieke klasse, dat oproept tot een boycot van de betrekkingen met Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team