Zoeken

Europa niet blij met Benkirane

21 augustus 2012 - 18:58 - Marokko

©

De betrekkingen tussen Marokko en Europa zijn sterk verslechterd sinds de opkomst van de PJD aan de macht. Geen enkel Europees land heeft Premier Benkirane, sinds zijn benoeming, noch één van zijn ministers, officieel uitgenodigd.

Het enige bezoek van Benkirane aan Europa was in Spanje, waar de Marokkaanse Premier eigenlijk voor een meeting in Barcelona was, maar uiteindelijk toch werd ontvangen door Spaanse Premier Mariano Rajoy en Koning Juan Carlos.

Traditioneel kiezen Marokkaanse Premiers voor hun eerste officiële bezoek in het buitenland, voor Frankrijk, eerste partner van Marokko op commercieel en politiek vlak. Benkirane heeft hier geen rekening mee gehouden en Parijs is duidelijk niet gehaast om de Premier te ontvangen.

De ontmoeting van Benkirane en de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy eind juli in Marrakech, zou de betrekkingen met Parijs nog hebben verergerd.

Benkirane zou zelfs geboycot worden in Europa, waar sommige landen er de voorkeur aan geven met het Koningshuis te onderhandelen, en namelijk met oud minister Taib Fassi Fihri, verantwoordelijk gesteld voor de betrekkingen met Europa en de Verenigde Staten, aldus bladi.net.

De economische crisis heeft de Europese landen ertoe gedwongen hun buitenlands beleid te verwaarlozen. De gevolgen daarvan zijn te voelen in Marokko, waar geldtransfers van Marokkanen in het buitenland, toeristische aankomsten uit Europa en de handel met Marokko, afnemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team