Zoeken

44% Marokkanen verzetten zich tegen wijziging erfrecht

18 juni 2022 - 16:20 - Marokko

©

Volgens een enquête over het erfrecht in Marokko, is 44% van de Marokkanen tegen elke wijziging van het huidige erfrecht.

De enquête werd uitgevoerd in opdracht van de Marokkaanse Vrouwenvereniging voor Onderzoek en Ontwikkeling bij een steekproef van 1200 personen. Volgens het dagblad Assabah blijkt uit de enquête dat 44% van de Marokkanen tegen een wijziging is, terwijl 36% van de 1200 ondervraagden uit landelijke en stedelijke gebieden, wel voorstander is van een wijziging van het erfrecht. Zij menen dat de gelijkheid van mannen en vrouwen bij de verdeling van de rijkdom moet worden doorgevoerd, vooral om het leven voor gezinnen die uitsluitend uit vrouwen bestaan comfortabeler te maken.

Lees ook: Erfenis: wat denken Marokkanen over gelijkheid mannen en vrouwen

Deelnemers die categorisch elke verandering afwijzen, pleiten voor het vasthouden aan en het strikt toepassen van wat in de Koran staat. De Moudawana is namelijk gebaseerd op de islamitische godsdienst, die de verdeling van het erfdeel vastlegt in Koranteksten die niet kunnen worden aangepast.

Lees ook: Marokko denkt aan hervorming familiecode (Moudawana)

20% van de 1200 respondenten stond neutraal tegenover deze kwestie. De Vereniging van Marokkaanse Vrouwen voor Onderzoek en Ontwikkeling heeft de resultaten van deze enquête, die in samenwerking met de mensenrechtenorganisatie AMDH werd uitgevoerd, op dinsdag 14 juni gepresenteerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Economie en Sociale Wetenschappen in Rabat Agdal. Hiermee wordt beoogd het debat over de hervorming van het familierecht opnieuw op gang te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team