Zoeken

Marokko: grote kuis onder personeel ambassade in Spanje

1 februari 2022 - 20:20 - Wereld

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben besloten om hun ambassade in Madrid op orde te brengen. Het team van ambassadeur Karima Benyaich zal door deze grote opruimbeurt worden geraakt.

Verwacht wordt dat de mensen die dicht bij Karima Benyaich staan binnenkort hun post op de ambassade in Madrid zullen verlaten. Met name adviseurs Ibrahim Khalil Alaoui en Mohamed Amine Tekaia, twee vertrouwelingen van Benyaich die vanuit haar post in Portugal naar Spanje zijn meegegaan, zullen vertrekken, aldus Ok Diario. De krant voegt eraan toe dat ook de zaakgelastigde, Farid Oulhaj, die reeds de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, de ambassade gaat verlaten.

Lees ook: Marokko-Spanje: crisis escaleert opnieuw

Karima Benyaich werd in mei teruggeroepen naar Rabat voor overleg. Ze is sindsdien niet op haar post teruggekeerd. Diplomatieke bronnen zeggen dat de opmerkingen van de ambassadeur in de pers over de Spaanse regering, als "zeer ongepast", "ondiplomatiek" en "agressief" worden beschouwd. Ook haar dreigementen met betrekking tot massa-immigratie, waarbij ze suggereerde dat de migratiecrisis in Sebta in mei vorig jaar deel uitmaakte van Marokko’s vergelding voor de opvang van Brahim Ghali in een ziekenhuis in Logroño, worden haar verweten.

Karima Benyaich wordt tevens beschuldigd van een slechte samenwerking met sommige consulaten in Spanje, zoals die in Tarragona, alsmede een "onvermogen om nieuwe vrienden voor Marokko te maken in Spanje", afgezien van María Teresa Fernández de la Vega en Carmen Calvo, die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de affaire Ghali, samen met de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Arancha Gonzales Laya.

Lees ook: Marokko roept ambassadeur terug uit Spanje

Karima Benyaich maakt deel uit van de machtige Marokkaanse familie Benyaich-Baraka, waarvan verschillende leden ambassadeur in Spanje zijn geweest, zoals haar neef, Abdeslam Baraka, ambassadeur tot 2003, en haar broer Fadel Benyaich, die zij in 2018 opvolgde als ambassadeur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team