20 augustus 2014 - 23:59 - Marokkanen in het buitenland
De crash van een toestel van Swiftair tijdens een vlucht tussen Burkina Faso en Algerije, heeft nog steeds gevolgen voor Royal Air Maroc. Dinsdagmorgen om 08:45 weigerden passagiers op een vlucht van Casablanca naar Brussel te stappen, omdat de Marokkaanse vliegmaatschappij een toestel van Swiftair had gecharterd.
Bij het zien van het toestel van Swiftair in plaats van een vliegtuig van Royal Air Maroc, weigerden acht passagiers aan boord te gaan. Een getuige vertelde aan Le360 over het incident.
"Het was bijna hetzelfde toestel als het vliegtuig dat in Mali is neergestort. Het draagt het nummer MD-81/82/83 en heeft een Spaanse piloot."
De Marokkaanse vliegmaatschappij heeft aan dezelfde bron het incident bevestigd en aangegeven dat het contract van Royal Air Maroc met Swiftair nog tot eind augustus loopt.
"Het is waar dat er passagiers zijn die een vergelijking maken met de crash van een vliegtuig in het noorden van Mali en de vloot van Swiftair."
Pas na de tussenkomst van de koninklijke gendarmerie werd besloten om de bagages van de ontevreden passagiers terug te halen. Het vliegtuig vertrok uiteindelijk zonder hen en met meerdere uren vertraging.
Eerder deze maand had een soortgelijk incident zich voorgedaan op een vlucht tussen Frankfurt in Duitsland en Nador in het noorden van Marokko. Een band van een toestel van Swiftair, ook gecharterd door Royal Air Maroc, vloog vlak voor het opstijgen in brand.
Op 24 juli stortte een vliegtuig van Air Algérie/Swiftair kort na het opstijgen in Ouagadougou neer. Het wrak werd teruggevonden in de buurt van Amguilis, op 110 km van Kidal in het noordoosten van Mali.
Aan boord van het toestel bevonden zich 118 mensen van een vijftiental verschillende nationaliteiten, waarvan zes Spaanse bemanningsleden. Onder de slachtoffers werden 54 Fransen, 24 Burkinezen, 8 Libanezen en 6 Algerijnen geteld. De andere passagiers kwamen uit Canada, Duitsland, Luxemburg, Mali, Nigeria, Kameroen, Egypte, België, Oekraïne, Roemenië en Zwitserland.
Marokkaans dorpje krijgt hulp van Franse stad
"Marokko altijd aanvallend naar Melilla"
Karim veroordeeld voor mishandelen moordenaar neefje in Franse cel
Danseres Maya Dbaich lacht om slachtoffers van verkrachting
Koninklijke gendarmerie op zoek naar schatzoekers in Khouribga
Marokkaanse mariniers vermist tijdens oefening op zee
Belgische Marokkaan Yassine Boubout referentie op vlak van politiegeweld
Wetswijziging maakt trouwen in het buitenland makkelijker voor Marokkanen
Stijging geldtransfers wereld-Marokkanen ondanks coronacrisis
Asis Aynan: "Mannen als mijn vader waren geen gastarbeiders, maar oorlogsvluchtelingen"
Marokko betrekt diaspora bij de ontwikkeling van coöperaties
Douane verleent wereld-Marokkanen nieuwe gunst
Marokko vertrouwt op Marokkaanse diaspora om ontwikkeling te boosten
Marokkanen in het buitenland investeren nauwelijks in Marokko