Zoeken

Panama verloor Marokkaanse donatie van 3000 ton kunstmest

1 november 2022 - 08:00 - Wereld

©

Marokko deed op 26 juli 2014 een schenking van 3000 ton kunstmest aan Panama. Het land was toen onder leiding van Juan Carlos Varela. Maar de lading is tot op de dag van vandaag onverklaard gebleven en dat leidt nog steeds tot veel controverse in Panama.

De 3000 ton kunstmest die Marokko schonk was verpakt in 56.400 zakken van 50 kilogram en werd naar Panama vervoerd in 141 containers van 20 voet, zegt de Panamese advocaat Guillermo "Willie" Cochez. Hij preciseert dat de waarde van de Marokkaanse schenking werd geschat op 4 miljoen dollar.

Lees ook: Marokko schenkt grote hoeveelheid kunstmest aan Senegal

De advocaat vraagt in een nota van 25 oktober aan de Panamese minister van Landbouwontwikkeling, Augusto Valderrama, om informatie over de locatie van de Marokkaanse schenking. Cochez wil precies weten "in welke installaties van het ministerie de meststof werd opgeslagen en voor hoe lang". Hij vroeg ook om een bewijs van de gratis levering van de kunstmest aan de boeren die er recht op hadden.

Lees ook: Marokko levert 370.000 ton meststoffen aan Afrikaanse landen tegen verlaagde prijs

De advocaat wil tevens weten of het ministerie een klacht heeft ingediend en of er overheidsfunctionarissen werden vervolgd als verdachten van misstanden. Voorlopig hebben de autoriteiten van het ministerie geen informatie verstrekt, aldus een bron bij het departement. De gegevens zullen volgens dezelfde bron in het kader van een onderzoek worden gepresenteerd.

Bladna.nl