Zoeken

Palmbomen op zeedijk Agadir bedreigd

18 augustus 2014 - 11:43 - Marokko

©

Eigenaren van restaurants en cafés langs de zeedijk van Agadir zorgen voor bezorgde reacties in de zuid-Marokkaanse stad. Zij willen namelijk dat de palmbomen van de zeedijk worden gehaald, zodat er meer ruimte komt voor hun terrassen.

De gemeenteraad van Agadir had eerder al een verzoek in die zin van horeca-eigenaren ferm geweigerd. Met de zomervakantie en de duizenden toeristen die Agadir bezoeken, is de zaak onlangs weer onder de aandacht gebracht.

Zware kritiek welde op toen een restauranteigenaar een palmboom liet weghalen op de Boulevard 20 Augustus meldt de krant Al Massae. Andere horeca-eigenaren beschuldigen de gemeenteraad van vriendjespolitiek.

Volgens hen bezoeken een aantal raadsleden regelmatig het restaurant en blijven er tot laat in de nacht aan de bar hangen. Zij protesteren tegen de stilte van de lokale autoriteiten, waaronder de Pacha van Agadir die wordt verondersteld groene ruimtes in de stad te beschermen.

De ontevreden concurrenten roepen nu op tot de bescherming van groene ruimtes, niet uit liefde voor de natuur, maar om de autoriteiten in verlegenheid te brengen. Zouden ze de toestemming krijgen, dan zouden ze zelf alle palmbomen op de zeedijk late kappen om meer klanten te trekken.

Bronnen van de gemeenteraad vertelden aan Al Massae dat de weggehaalde palmboom op de Boulevard 20 Augustus in werkelijkheid gewoon is verplaatst op vraag van de restauranteigenaar. De palmboom groeide volgens dezelfde bronnen net voor de ingang van het restaurant en maakte de doorgang moeilijk.

Palmentuin van Marrakech
Palmentuin van Marrakech

Ook palmentuin Marrakech bedreigd

Niet alleen in Agadir maar ook in Marrakech wordt gevreesd voor duizenden palmbomen. De wereldbekende palmentuin van Marrakech, aangelegd door de Almoraviden bijna tien eeuwen geleden, wordt geleidelijk aan opgeslokt door de stadsuitbreiding.

In de laatste twintig jaar verdween ruim 30% van de palmentuin. De bouw van hotels, luxe woningen en golfbanen, die al het water opgebruiken van de palmentuin, zijn hier de voornaamste reden van.

De tuin was eeuwenlang een symbool van leven en vruchtbaarheid voor de Almoraviden. Het werd geïrrigeerd met grondwater door middel van een systeem genaamd Khatarat. Eeuwen later blijft er slechts één Khatarat over.

Om de palmentuin te redden had de overheid drie jaar geleden besloten om 430.000 nieuwe palmbomen te planten. Ook werd een zuiveringsstation gebouwd om de tuin te irrigeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team