Zoeken

Palmentuin Marrakech bedreigd

15 november 2011 - 17:00 - Marokko

©

De palmentuin van Marrakech, geplant door de Almoraviden dynastie bijna tien eeuwen geleden, is nog nooit zo bedreigd geweest als nu. De oase dat bijna 16.000 hectare beslaat, wordt opgeslokt door stadsuitbreiding.

In twintig jaar zou reeds 30% van de palmentuin van Marrakech verdwenen zijn. Naast de bouw van hotels, luxe woningen en golfbanen, die het water consumeren van de palmentuin, maakt het ouder worden van de bomen en plantages dat een deel van de tuin eruitziet als een begraafplaats voor stervende palmbomen.

Begrenst aan het noorden door de Tensift rivier, aan het zuiden door de weg van Fez, aan het westen door de weg van Safi en ten oosten door de Hajjar rivier, heeft de palmentuin van Marrakech jarenlang de Rode stad helpen verkoelen. De tuin was een symbool van leven en vruchtbaarheid voor de Almoraviden.

Ware hart van Marrakesh, werd de palmentuin geïrrigeerd met grondwater door middel van een systeem genaamd Khatarat. Vandaag de dag blijft er nog maar één Khatarat over dat wordt gerehabiliteerd.

Om de palmentuin te redden heeft de overheid een reddingsplan opgesteld dat onder anderen het planten van 430.000 palmbomen begrijpt waarvan 416.000 reeds geplant zijn.

Ook een irrigatieproject is er aan de gang en een water-opwerkingsfabriek is operationeel sinds 2010, wat het mogelijk maakt gezuiverd water te hergebruiken om de tuin te irrigeren.

Verdedigers van de palmentuin willen het liefst positief blijven over de toekomst van de tienduizenden palmbomen, maar de ambities van toerisme- en vastgoedontwikkelaars maken deze onzeker.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team