Zoeken

Tentoonstelling Marokkaans modernisme in Cobra Museum Amstelveen

3 april 2021 - 17:00 - Cultuur

Mohammed VI museum voor moderne kunst in Rabat

Het Cobra Museum in Amstelveen viert volgend jaar 70 jaar Marokkaanse moderne kunst met "Het andere verhaal, Marokkaans modernisme 1950-nu". Gastconservator Abdelkader Benali zal in de zomer van 2022 zo’n veertig Marokkaanse kunstenaars samenbrengen om de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne kunst vanaf de onafhankelijkheid in 1956 tot nu in beeld te brengen.

Na de Marokkaanse onafhankelijkheid ontstond er een vernieuwd zelfbewustzijn bij Marokkaanse kunstenaars. De Marokkaanse moderne kunstenaars wilden dicht bij de Marokkaanse samenleving staan. Ook bij de jonge generatie kunstenaars is het verlangen aanwezig om verhalen te vertellen over grote thema’s als migratie, seksualiteit en spiritualiteit. Zij schromen daarbij niet om de heilige huisjes om te gooien. Benali wil de bezoeker meenemen naar ’het andere Marokko’ via thema’s als dekolonisatie, spiritualiteit, gender en migratie. Er zullen voor het eerst in Nederland een tachtigtal werken worden bijeengebracht in de museumzalen.

De Marokkaans-Nederlandse Abdelkader Benali schreef ook een boek over 75 jaar Marokkaanse moderne kunst. Hij is één van de bekendste schrijvers in Nederland en werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs, en in 2020 met de prestigieuze Gouden Ganzenveer. Benali maakte voor het eerst kennis met Marokkaanse kunst in zijn familie. Zijn moeder zong tijdens het schoonmaken bijvoorbeeld intrigerende Riffijnse izren-liederen. Eén van zijn romans gaat over het verblijf van Matisse in Tanger, schrijft Amstelveenweb.

Binnen een context van maatschappelijke urgentie wil het Cobra Museum in Amstelveen haar collectie en geschiedenis actief koppelen aan hedendaagse kunstenaars, moderne kunststromingen, niet-westerse kunst en de actualiteit. "Wij verheugen ons zeer op de samenwerking met Benali en het ongetwijfeld schitterende resultaat dat ook aanleiding zal geven tot een feestelijke zomer vol activiteiten en evenementen voor iedereen!" aldus Stefan van Raay, waarnemend directeur en initiator van de tentoonstelling bij het Cobra Museum voor Moderne Kunst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team