Zoeken

Organische verbindingen gevonden in Marokkaanse Marsmeteoriet

16 januari 2023 - 09:00 - Marokko

©

Tissint, een Marsmeteoriet die 11 jaar geleden in Marokko is neergestort, bevat een grote verscheidenheid aan organische verbindingen die onderzoekers kunnen helpen ontdekken of Mars leven kan hebben gehuisvest en belangrijke aanwijzingen kunnen geven over de geologische geschiedenis van de aarde. Dat blijkt uit een studie van internationale onderzoekers.

Het onderzoek naar de Marsmeteoriet die in juli 2011 in Marokko is gevallen, wordt gevoerd door een internationaal team van deskundigen, met de deelname van Hasnaa Chennaoui Aoudjehanem, professor aan de Faculteit Wetenschappen in Ain Chock van de Hassan II Universiteit in Casablanca. Uit het onderzoek blijkt dat de marsmeteoriet Tissint een uitzonderlijke organische moleculaire diversiteit vertoont. Dit kan onderzoekers helpen ontdekken of Mars ooit leven heeft gehuisvest en hen belangrijke inzichten geven om de geologische geschiedenis van de aarde beter te kunnen begrijpen.

Lees ook: Nieuws over in Marokko ontdekte Mars-fragment

"Mars en de aarde delen veel aspecten van hun evolutie, en terwijl er leven ontstond en bloeide op onze thuisplaneet, is de vraag of het ooit op Mars heeft bestaan een zeer actueel onderzoeksonderwerp dat diepere kennis vereist van het water, de organische moleculen en de reactieve oppervlakken van onze buurplaneet," zegt Philippe Schmitt-Kopplin, van de Technische Universiteit van München in een verklaring.

Lees ook: In Marokko gevonden maanmeteoriet geveild voor 189.000 dollar

De onderzoekers vonden ook een overvloed aan organische magnesiumverbindingen, die nog niet eerder in Marsmonsters waren gezien. Deze verbindingen zouden licht kunnen werpen op de geochemie onder hoge druk en hoge temperatuur die het diepe binnenste van Mars heeft gevormd. De overvloed aan dit soort organische magnesiumverbindingen zou ook kunnen wijzen op een verband tussen de koolstofcyclus op Mars en de evolutie van zijn mineralen, aldus de studie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team