Zoeken

Oproepen tot annulering Eid ul-Adha in Marokko

7 mei 2024 - 13:00 - Marokko

©

Terwijl sommige Marokkanen op sociale media oproepen tot de annulering van de viering van Eid ul-Adha, houden anderen vast aan het respecteren van deze religieuze traditie.

De hashtag #CancelEidAlAdha is opgedoken op sociale media in Marokko om op te roepen tot de annulering van de viering van Eid ul-Adha vanwege de hoge kosten van levensonderhoud. Volgens consumentenverenigingen zullen de prijzen van de te offeren schapen en geiten sterk stijgen ten opzichte van vorig jaar, meldt Morocco World News. Deze scherpe stijging zou een negatieve impact kunnen hebben op de koopkracht van de gemiddelde Marokkaan. De oorzaak van deze stijging ligt in de opeenvolgende jaren van droogte die de nationale productie hebben aangetast, en de uitputting van de veestapel tijdens de pandemie, toen lammerende moeders werden geslacht.

Lees ook: Zullen Marokkanen dit jaar Eid ul-Adha kunnen vieren?

Deze verenigingen, die van mening zijn dat de aankoop van een offerdier slechts een "sunna" (traditie) is in de islam, stellen dat diegenen die het zich niet kunnen veroorloven zich niet verplicht moeten voelen.

In 1963 had wijlen Koning Hassan II het Offerfeest geannuleerd vanwege de "Zandoorlog" tussen Marokko en Algerije. Dit conflict had de economische situatie van het koninkrijk geschaad. In 1981 werd dezelfde beslissing genomen vanwege een ernstige droogte die het koninkrijk trof en de dood van een groot deel van het vee veroorzaakte. De viering van Eid ul-Adha werd ook geannuleerd in 1996, eveneens als gevolg van opeenvolgende golven van ernstige droogtes die culmineerden in 1995, een jaar dat door de regering werd uitgeroepen tot nationale ramp.

De hashtag #CancelEidAlAdha valt niet in goede aarde bij andere Marokkanen. Zij beschouwen het als een belediging voor de religie. Volgens hen hebben alleen geleerden het recht om fatwa’s uit te vaardigen over de vastgestelde tradities en verplichtingen. Ze beweren dat deze jaarlijkse protesten het werk zijn van een lobby van grote veehandelaren die op het gevoel voor religie inspelen, en vermoeden dat er Algerijnse trollen achter de hashtag zitten. Hun bedoeling zou zijn om Marokko te destabiliseren door middel van een aanhoudende elektronische oorlogvoering tussen de twee landen. "De annulering van Eid ul-Adha heeft grote religieuze, sociale en economische gevolgen", aldus Mustapha Benhamza, voorzitter van de Regionale Wetenschappelijke Raad van de Oriental. "Het is niet toegestaan ​​om de Sunna (traditie) in de islam te verlaten, en als een persoon het ritueel niet kan uitvoeren, dan belast God een ziel niet boven zijn vermogen."

Lees ook: Eid ul-Adha 2024: schapen nog duurder!

In het licht van de hoge kosten van levensonderhoud heeft de Marokkaanse regering maatregelen genomen om een ​​adequate aanvoer van offerdieren te garanderen. Minister Mohamed Sadiki van Landbouw heeft laten weten dat er ongeveer 3 miljoen schapen en geiten zijn voorzien voor Eid ul-Adha, met identificatie- en traceerbaarheidsmaatregelen die al sinds maart 2024 van kracht zijn. Tegelijkertijd heeft de regering tijdelijk de import opengesteld om het aanbod te vergroten en de prijzen te stabiliseren. In het hele koninkrijk zijn 34 tijdelijke markten voor Eid ul-Adha opgezet om de bestaande markten te completeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team