Zoeken

Foto’s Marokkaanse vrouwen op Snapchat: schandaal groeit

9 februari 2024 - 20:00 - Marokko

©

In Marokko is ophef ontstaan na de verspreiding van intieme en soms compromitterende foto’s van Marokkaanse en Algerijnse vrouwen en jonge meisjes. Deze foto’s werden gelekt als gevolg van een hack van meerdere sociale media accounts, met name op Snapchat.

De Marokkaanse Vereniging voor gelijkheid en burgerschap heeft een oproep gedaan aan de Marokkaanse autoriteiten om een onderzoek te starten naar deze zaak, die de privacy en het welzijn van de slachtoffers ernstig schaadt.

Lees ook: Snapchat: intieme foto’s Marokkaanse vrouwen veroorzaken schandaal

De vereniging heeft in een verklaring haar diepe bezorgdheid geuit over de verspreiding van deze gevoelige beelden. Ze dringt er bij de Marokkaanse overheid op aan om wetgeving in te voeren of aan te scherpen die de privacy op sociale media beter beschermt. Ze benadrukt ook dat privacy een fundamenteel recht is, gewaarborgd door de Marokkaanse grondwet en internationale verdragen die Marokko heeft ondertekend.

Verder roept de vereniging activisten, sociale media gebruikers en de pers op om de privacy van de slachtoffers te respecteren door geen beelden of video’s te delen. Dergelijke acties kunnen namelijk worden beschouwd als criminele handelingen. Ze wijzen ook op de ernstige gevolgen die de verspreiding van dergelijke beelden kan hebben op de slachtoffers, waaronder het risico op zelfmoord als gevolg van de blootstelling en laster.

Lees ook: Marokko: vrouwen cel in na foute grap op Snapchat

De hack en verspreiding van de beelden werden onthuld door Amin Raghib, een Marokkaanse IT-expert. Hij benadrukte dat de gelekte foto’s het gevolg waren van een hack en niet direct gerelateerd waren aan een beveiligingsprobleem bij Snapchat zelf. Raghib merkte ook op dat links naar de gelekte foto’s snel verwijderd werden na zijn online bericht over het onderwerp.

Bladna.nl