Zoeken

Operatie Marhaba: vaccinatiebewijs of negatieve PCR-test blijft verplicht

1 juni 2022 - 18:40 - Marokko

©

Operatie Marhaba begint in juni 2022, na een onderbreking van twee jaar vanwege de Covid-19 pandemie. Tijdens het mondelinge vragenuur in het parlement, beantwoordde minister Nasser Bourita van Buitenlandse zaken de vragen van parlementsleden over het gezondheidsprotocol dat voor deze operatie zal gelden.

Nasser Bourita bevestigde dat Marokkanen die in het buitenland wonen een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test van niet ouder dan 72 uur moeten overleggen voor ze Marokko via de lucht of over zee mogen binnenkomen. "Om Marokko binnen te komen moet elke passagier ofwel een vaccinatiebewijs overleggen dat aan de eisen van het land van herkomst voldoet, ofwel een PCR-test die niet meer dan 72 uur oud is". Operatie Marhaba begint over een paar dagen.

Lees ook: Nieuwe PCR-regels voor Marokko nader verklaard

Volgens Bourita zullen deze zomer ongeveer drie miljoen wereld-Marokkanen naar Marokko komen. "De 32 schepen die tussen Spanje, Frankrijk, Italië en Marokko zullen varen, zullen naar verwachting 35.000 passagiers en 4000 voertuigen per dag vervoeren." De minister voegde eraan toe dat het maximum aantal passagiers per dag soms 65.000 zal bereiken.

Om Marhaba 2022 tot een succes te maken, heeft de regering meerdere maatregelen genomen. De minister stelt dat een budget van 200 miljoen dirham is uitgetrokken voor renovatiewerkzaamheden in verschillende havens in het koninkrijk, vooral in de noordelijke havens. "Alleen al voor de haven Tanger Med is 56 miljoen dirham uitgetrokken," zei hij. Marokkaanse consulaten (56, vooral in Europa), ambassades en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gemobiliseerd voor Operatie Marhaba.

Lees ook: Operatie Marhaba: nieuwe regels voor toegang tot havens

Volgens Nasser Bourita zal 95% van de aankomsten in Marokko via Spanje gebeuren. Elk schip heeft een arts, er zijn ongeveer 1200 begeleiders beschikbaar en er zijn mobiele consulaten in Algeciras en Sète in Zuid-Frankrijk. Wat de hoge prijzen van de oversteek betreft, beloofde de minister het probleem te onderzoeken en een oplossing te vinden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team