Zoeken

OCP bouwt nieuwe zeewaterontziltingsinstallaties in Marokko

27 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse fosfaatgroep OCP krijgt een lening van 2,2 miljard dirham van de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) voor de bouw van twee zeewaterontziltingsinstallaties.

Deze twee installaties zullen niet alleen voorzien in de waterbehoefte van OCP, die zijn meststoffabrieken in Jorf Lasfar en Safi wil uitbreiden, maar ook in die van de inwoners van de steden El Jadida en Safi. Het water dat bestemd is voor OCP zal ook worden gebruikt om de beschikbaarheid van drinkwater voor de gemeenschappen in het Oum Er Rbia-bekken te verbeteren, meldt Challenge.

Lees ook: Marokko plant tweede mega ontziltingsfabriek in Nador

"Het project is in lijn met de duurzame verbintenissen van Marokko om de druk op de hulpbronnen te verminderen, na vijf opeenvolgende jaren van ernstige droogte in het land", aldus de EBRD in een verklaring. De bank financiert het project met 2,2 miljard dirham.

Deze financiering maakt deel uit van het Groene Investeringsprogramma van de OCP Groep, die al enkele jaren werkt aan het behoud van waterbronnen en het milieu. Het doel is om tegen 2027 uitsluitend gebruik te maken van onconventionele waterbronnen en schone energie. De financiering zal "de productie van meststoffen verhogen, groene ammoniak produceren en de groene strategie van het bedrijf implementeren...", aldus de verklaring.

Lees ook: Waterschaarste: Marokko zet in op massale ontzilting

Het nieuwe investeringsprogramma van de OCP Groep voor de periode 2023-2027 bedraagt 12 miljard dollar en is gericht op het versterken van de mijnbouwcapaciteit en de meststoffabrieken van de Marokkaanse groep, die ook de ambitie heeft om tegen 2040 koolstofneutraal te worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team