Zoeken

NSA bespioneert ook Marokko

7 juli 2014 - 20:16 - Marokko

©

Marokko behoort tot de 193 landen die door de Amerikaanse National Security Agency (NSA) worden bespioneerd. Dat blijkt uit een geheim document dat door klokkenluider Edward Snowden werd onthuld en gedeeltelijk door de Washington Post werd gepubliceerd.

Volgens dit document heeft de Amerikaanse regering in 2010 toestemming gegeven aan de NSA om vrijwel alle buitenlandse overheden te bespioneren. Ook Marokko hoort daarbij ondanks dat het Koninkrijk door de Verenigde Staten wordt beschouwd als een belangrijke bondgenoot buiten de NAVO.

Volgens de Britse website Vox werden enkel Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland niet in het oog gehouden. Dit komt omdat de vier landen bondgenoten van Amerika zijn in het Five Eyes-netwerk. In de jaren 40 spraken de vijf landen met elkaar af inlichtingen te delen.

Amerika weigert samenwerking met Frankrijk en Duitsland

Kort na het hevig schandaal van de NSA vroegen Frankrijk en Duitsland om het Five-Eyes netwerk aan te sluiten maar Amerika weigerde. Dit volgde op het lekken van documenten waaruit bleek dat de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel werd afgeluisterd.

Beide landen zijn lid van de NAVO en de Europese Unie, maar worden op cultureel en politiek vlak door de Verenigde Staten als te verschillende beschouwd van de Five-Eyes landen. Ook vertrouwt Amerika de twee Europese landen niet vanwege historische en economische vijandigheden.

Marokko weerloos

In tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk is Marokko volledig weerloos tegen de handelingen van de NSA. Marokko is niet het enige land in dit geval, maar probeert sinds het schandaal zijn eigen spionage-infrastructuur te versterken.

Marokko kocht daarvoor onlangs twee Pleiades-observatiesatellieten bij de Franse groepen Thales en Airbus. Deze vergden een investering van 500 miljoen euro en moet aan het Marokkaans leger de mogelijkheid geven om de grenzen van het land, en met name de grenzen met Algerije, beter te controleren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team