Zoeken

Amerika gaat agenten Marokkaanse inlichtingendienst opleiden

9 augustus 2014 - 14:33 - Marokko

©

Marokko en de Verenigde Staten hebben eerder deze week, tijdens een VS-Afrika top in Washington, een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Volgens deze overeenkomst zullen de Verenigde Staten vanaf de maand september Marokko helpen om speciale agenten op te leiden in de strijd tegen Al Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Volgens het akkoord zullen de twee landen beginnen met gezamenlijke trainingen met als uiteindelijk doel Marokkaanse geheime agenten op te leiden en de Marokkaanse veiligheidsdiensten te coachen om een nauwer samenwerking in de strijd tegen het terrorisme te ontwikkelen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt dat "de ontwikkeling van de wederzijdse expertise op het gebied van crisisbeheersing, grensbeveiliging en terrorisme", de terrorismebestrijding in de regio zal helpen verbeteren.

Buiten de landen van het Atlantisch bondgenootschap (NAVO), wordt Marokko als een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten beschouwd in de strijd tegen de "radicale ideologie", vooral sinds het begin van de Arabische revoluties. Sinds 2004 beschikt Marokko zelfs over een speciale status waardoor aan het land geen beperkingen worden opgelegd op de wapenhandel.

Mohammed VI en Barack Obama op het Witte Huis

Global Entrepreneurship Summit 2014 in Marokko

Om deze bevoorrechte status te bekrachtigen heeft de Amerikaanse President Barack Obama woensdag aangekondigd dat de volgende wereldtop van het ondernemerschap op 20 en 21 november in Marrakech zal worden gehouden.

De beslissing om de Global Entrepreneurship Summit 2014 in Marokko te houden, is "een erkenning van de dynamiek in Marokko (...) en de succesvolle ervaring van het Koninkrijk op het gebied van ondernemerschap en de bevordering van de privé-sector", aldus de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Salaheddine Mezouar.

Het is de eerste keer dat de summit in een Afrikaans land wordt gehouden. De top vond voor het eerst plaats in 2010 in de Verenigde Staten. Daarna volgden Turkije in 2011, de Verenigde Arabische Emiraten in 2012 en Maleisië in 2013.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team