Zoeken

Koning Mohammed VI toch niet naar Washington

4 augustus 2014 - 20:19 - Marokko

©

Koning Mohammed VI neemt uiteindelijk toch niet deel aan de Afrikaans-Amerikaanse top in Washington op 4, 5 en 6 augustus. Dat liet een Amerikaanse verantwoordelijke aan persagentschap AFP weten. Mohammed VI wordt op de Amerikaanse top vertegenwoordigd door Premier Abdelilah Benkirane.

Akhbar Al Yaoum meldde vrijdag dat de Amerikaanse ambassade in Marokko en het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Samenwerking wachtten op een bericht van het Koninklijk Kabinet waarin de afwezigheid van Koning Mohammed VI moest worden bevestigd.

Volgens het Franse persagentschap woont ook de nieuwe Egyptische president Abdelfattah al-Sisi de top niet bij. Over de reden van de afwezigheid van de twee staatshoofden wordt niets vermeld.

Door de gezondheidscrisis in hun landen zijn ook de president van Sierra Leone, Ernest Bai Koroma, en de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf, niet aanwezig.

Premier Abdelilah Benkirane is zondag naar Washington gestuurd om er Koning Mohammed VI te vertegenwoordigen op de top. Benkirane staat aan het hoofd van een grote delegatie, waaronder minister Salaheddine Mezouar van Buitenlandse Zaken en Samenwerking en zijn onderminister Mbarka Bouaida, minister Moulay Hafid Elalamy van Industrie, Handel, Investeringen en Digitale Economie en zijn onderminister Mohamed Mamoun Bouhdoud en Amina Benkhadra, directrice van de Marokkaanse staatsoliemaatschappij Onhym.

Afrika vs Amerika

President Barack Obama heeft alle staatshoofden en regeringsleiders in Afrika, waarvan de betrekkingen met de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie goed zijn, uitgenodigd om deel te nemen aan de Amerikaans-Afrikaanse top. Mohammed VI behoorde tot de 47 staatshoofden en Afrikaanse leiders die door het Witte Huis werden uitgenodigd om deel te nemen aan de top.

De top van Afrika en de VS in Washington is gewijd aan de economie, ontwikkeling, democratie en veiligheid in Afrikaanse landen. Er wordt extra aandacht besteed aan de burgeroorlogen, conflicten, Boko Haram, de gezondheidscrisis en het Ebola-virus.

Onder meer Centraal-Afrika, Eritrea, Soedan en Zimbabwe werden niet uitgenodigd op de grote bijeenkomst in de Verenigde Staten.

Bladna.nl