Zoeken

Normalisatie betrekkingen Golfstaten meevaller voor Marokko

12 januari 2021 - 17:20 - Economie

©

Op de recente Al-Ula-top kwam ook de toekomstige samenwerking tussen de Golfstaten en Marokko aan bod. Het opent nieuwe perspectieven voor het koninkrijk, dat een sleutelrol speelde bij de verzoening van de Golfstaten.

De toekomstige samenwerking tussen de Golfstaten en Marokko stond centraal in de 41e zitting van de Gulf Cooperation Council (GCC) in de stad Al-Ula in Saoedi-Arabië. Na de top benadrukte het secretariaat-generaal van de Samenwerkingsraad voor de Arabische Golfstaten het belang van een strategisch partnerschap tussen de landen van de GCC en het koninkrijk.

Marokko heeft in de voorbije drie jaar blijk gegeven van een "positieve neutraliteit" in het licht van de evenementen in de Golfstaten. Een standpunt dat het koninkrijk geliefd heeft gemaakt bij deze landen. Rabat zal dus kunnen genieten van mogelijkheden om militaire en technische industrieën te openen, naast andere investeringen vanuit de Golf naar Marokkaanse steden.

In een verklaring aan Hespress zegt politicoloog en media-onderzoeker, Khatri Charki, dat "de betrekkingen tussen Marokko en de Golfstaten nauw zijn en ook in overeenstemming zijn met de geopolitieke belangen van alle landen, vooral met betrekking tot de asymmetrische dreigingen die elk van hen afzonderlijk belagen". De onderzoeker die gespecialiseerd is in strategische- en veiligheidszaken, onderstreept dat "de Al-Ula-top de eenheid in visie en toekomst bevestigt en voorrang geeft aan paragraaf 108. Dat zal dan ook weerspiegeld worden in alle politieke, economische en veiligheidsaspecten".

De onderzoeker vervolgt dat het op economisch vlak gaat over het "vergroten van de investeringen vanuit de Golf in Marokko en het openstellen daarvan naar nieuwe sectoren, in het bijzonder naar de militaire industrie, de hightech, de totstandbrenging van economische systemen in bepaalde regio’s, hernieuwbare energiebronnen en toerisme". Op het gebied van veiligheid verwijst hij naar het delen van ervaringen met betrekking tot verschillende dossiers en het zoeken naar rechtvaardigingen voor financiering. "De trend die op de Al-Ula-top tot uiting kwam, valt samen met de uitnodiging van Marokko aan de rest van de leden van de GCC, namelijk om het tempo te versnellen van de opening van diplomatieke missies in de zuidelijke regio’s", besluit de politiek analist.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team