Zoeken

Noord-Marokko: hoog risico op aardbevingen

29 mei 2024 - 18:00 - Marokko

©

Experts in geologie en seismologie benadrukken dat er geen verband bestaat tussen de recente aardbeving in Al Haouz en de schok die maandagochtend de kust van de provincie Driouch trof. De beving, met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, werd gevoeld door inwoners van steden zoals Nador en Al Hoceima.

Volgens het Nationaal Instituut voor Geofysica vond de aardbeving plaats om 01:40 uur op een diepte van 16 km en lag het epicentrum voor de kust van Driouch. De seismische activiteit in dit gebied wordt toegeschreven aan de botsing van de Afrikaanse en Euraziatische tektonische platen, aldus geologie-expert Mohamed Abarkan van de Universiteit Mohammed V in Rabat. Hij benadrukt dat de schokken geen naschokken zijn van de aardbeving in Al Haouz, maar het gevolg van energieopbouw door bewegingsgebrek tussen de platen.

Lees ook: Driouch: aardbeving met kracht 4,5

Geoloog en fysisch geograaf Abderrahmane Haradji beaamt dit en stelt dat de recente beving in Driouch, met een kracht van iets boven de 4 en op een diepte van 10 km, een natuurlijk fenomeen is zonder verband met de aardbeving van 8 september in Al Haouz. Haradji legt uit dat de bevingen in Noord-Marokko vaak voorkomen door de aanwezigheid van diepe breuken in de aardkorst die periodiek worden geactiveerd door voortdurende tektonische bewegingen.

Haradji merkt verder op dat de seismische activiteit in Noord-Marokko wordt veroorzaakt door de nabijheid van de botsing tussen de Afrikaanse en Euraziatische platen, waartussen zich de kleine Alboran-plaat bevindt. Dit verklaart ook waarom het zuiden van Marokko relatief rustig is op seismisch gebied, aangezien het verder verwijderd is van deze spanningszone en verbonden is met het stabiele Afrikaanse schild.

Lees ook: Gibraltar: een tijdbom onder de Atlantische Oceaan?

De densiteit van seismische activiteit in het noorden van Marokko is een gevolg van de langdurige geologische processen die daar plaatsvinden. Ondanks de relatieve zeldzaamheid kunnen aardbevingen in deze regio soms sterk zijn, zoals ook bleek bij de aardbevingen in Al Hoceima en Agadir.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team