Zoeken

Iran en Polisario: zorgwekkende samenwerking in Sahara

12 november 2023 - 20:00 - Marokko

©

Recente onthullingen werpen licht op de steun van Iran aan de Polisario-beweging, ook gesteund door Algerije, die blijft strijden voor de onafhankelijkheid van de Sahara. Deze steun benadrukt ook Teherans expansieve ambities in Noord-Afrika.

Volgens rapporten van Westerse inlichtingendiensten en onderzoekers, is Iran al jaren bezig met het uitbreiden van zijn invloedssfeer. Dit gebeurt via een wereldwijd netwerk van milities die door Teheran militair, financieel en technologisch worden ondersteund. Die Welt schrijft dat dit netwerk zich nu ook uitstrekt tot de Polisario-beweging, die in conflict is met Marokko over de Sahara. Het Duitse dagblad baseert zich op "opnames en transcripties van telefoongesprekken tussen vertegenwoordigers van de Polisario en een agent die beweert in contact te staan met Hezbollah in Ivoorkust, genaamd Mustafa Muhammad Al-Amin Al-Kitab."

Lees ook: Sahara: Iran werpt zich op als verdediger van Polisario

Deze informatie lijkt de eerdere beschuldigingen van Marokko te bevestigen. Rabat had Teheran ervan beschuldigd logistieke steun te verlenen aan het Polisario Front en het sjiisme in Afrika en onder Maghreb-gemeenschappen in Europa te willen verspreiden. In 2022 waarschuwde Nasser Bourita, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, voor een dreiging voor de "spirituele veiligheid van Afrika" door Iran. "Iran plant zijn entree in West-Afrika en wil de sjiitische doctrine in de regio verspreiden," zei hij.

In 2018 verbrak Marokko zijn diplomatieke banden met Iran na onthullingen dat Teheran wapens leverde en strijders van Brahim Ghali trainde via de Libanese Hezbollah. "Hezbollah heeft militaire vertegenwoordigers naar het Polisario Front gestuurd, hen van wapens voorzien en getraind in stedelijke oorlogvoering," aldus de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Marokko en Iran in religieuze concurrentie in West-Afrika

Iran heeft ook ontmoetingen tussen de Polisario en Hezbollah georganiseerd via zijn ambassade in Algerije, zo bevestigde Marokko. Dit werd ondersteund door een verklaring van een vertegenwoordiger van de separatisten vorig jaar, waarin werd onthuld dat Teheran hen via Algerije voorzag van kamikazedrones die mogelijk tegen Rabat ingezet zouden kunnen worden. Deze ontwikkelingen benadrukken de toenemende geopolitieke complexiteit in de regio en de groeiende zorgen over Iran’s invloed in Noord-Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team