Zoeken

Nieuw ontwikkelingsmodel aan Koning Mohammed VI gepresenteerd

28 mei 2021 - 15:00 - Marokko

©

Het algemeen verslag van de Bijzondere Commissie voor het ontwikkelingsmodel (CSMD) is eindelijk beschikbaar en werd dinsdag aan Koning Mohammed VI overhandigd. Tijdens een plechtige ceremonie, in het koninklijk paleis van Fez, onthulde de voorzitter van de commissie, Chakib Benmoussa, de belangrijkste aanbevelingen van het document.

Het algemeen verslag weerspiegelt de vernieuwing van het ontwikkelingsmodel, een nieuwe etappe in de consolidatie van het door de Koning geleide project voor de Marokkaanse samenleving, aldus een persmededeling van het koninklijk paleis.

Het vernieuwende voorstel van de CSMD is een heus "nationaal ontwikkelingspact" en vormt volgens dezelfde bron een gemeenschappelijk referentiesysteem dat onder meer het gevoel moet versterken van de gehechtheid aan de waarden van het burgerschap, tot een natie te behoren en de bevestiging van de Marokkaanse historische en culturele eigenheid, rijk door zijn duizendjarige geschiedenis en zijn traditie van openheid en diversiteit.

Bij de presentatie van het verslag verklaarde Chakib Benmoussa dat zijn team rekening heeft gehouden met de nieuwe uitdagingen en veranderingen die de pandemie van het coronavirus met zich meebrengen op een groot aantal strategische gebieden zoals gezondheid, landbouw en voedselzekerheid, energie, ontwikkeling van industrie en toerisme.

De Koning was ingenomen met de inhoud van het verslag. Hij prees de participatieve aanpak van de CSMD en bedankte de politieke partijen, economische en sociale organisaties, NGO’s en denktanks, alsmede alle burgers die aan de door de speciale commissie georganiseerde hoorzittingen hebben deelgenomen.

De Koning beval vervolgens de publicatie van het verslag van de CSMD, alsmede een omvangrijke operatie van restitutie en uitleg van de conclusies en aanbevelingen aan de burgers en de verschillende actoren in alle regio’s van het koninkrijk.

Bladna.nl