Zoeken

Hoeveel Nederlanders in Marokkaanse gevangenissen?

9 november 2023 - 10:00 - Marokko

©

Volgens de meest recente cijfers van de Algemene Delegatie voor Gevangenisadministratie en Reïntegratie (DGAPR) bevinden zich aanzienlijk wat Nederlanders onder de buitenlandse gevangenen in Marokkaanse gevangenissen.

Mohamed Saleh Tamek, hoofd van de DGAPR, heeft aan de leden van de Commissie voor Justitie, Wetgeving en Mensenrechten in het Marokkaans parlement verduidelijkt dat de gevangenispopulatie in Marokko tot eind september 1432 buitenlandse gedetineerden omvatte, inclusief 79 vrouwen.

Lees ook: Marokkanen grootste groep in Belgische gevangenissen

77% van de buitenlandse gevangenen is van Afrikaanse afkomst, wat neerkomt op een totaal van 1104 personen. Er worden 58 Algerijnen, 29 Tunesiërs, 12 Libiërs, evenveel Egyptenaren en 8 Mauritaniërs in Marokkaanse gevangenissen vastgehouden. 17% van de buitenlandse gevangenen zijn burgers van Europese landen, met een totaal van 239 gedetineerden, waarvan 82 Spanjaarden, 63 Fransen en 23 Nederlanders, aldus het rapport van de DGAPR.

Lees ook: Enkele cijfers over Marokkaanse gevangenissen

Mohamed Saleh Tamek onthulde verder dat de gevangenispopulatie in Marokko per eind oktober 2023 de 103.000 gedetineerden heeft overschreden, wat neerkomt op een gemiddelde van 272 gevangenen per 100.000 inwoners. Overbevolking in gevangenissen blijft een chronisch probleem in Marokko, waarbij het koninkrijk regionale records blijft vestigen. Men hoopt dat het recent door het parlement aangenomen wetsvoorstel over alternatieve straffen zal bijdragen aan het ontlasten van de gevangenissen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team