Zoeken

Nederland zal mensenrechtenkwesties in Marokko blijven aankaarten

10 december 2022 - 14:00 - Wereld

©

Volgens minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zal het Nederlandse kabinet mensenrechtenschendingen in Marokko blijven aanklagen. Na de publicatie van het Nederlands-Marokkaanse actieplan eind vorige maand had dit vragen opgeroepen bij de oppositie.

De deal tussen de twee landen werd onder druk van de Tweede Kamer bekendgemaakt. Beide landen beloven daarin onder meer "zich niet te mengen in elkaars binnenlandse aangelegenheden". Daarnaast zouden zij beginnen met het uitwisselen van informatie over de financiering van NGO’s. De tekst werd vorig jaar ondertekend en werd sindsdien geheim gehouden.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

Sommige oppositiepartijen zijn bang dat het kabinet zich nu terughoudend opstellen bij het bekritiseren van Marokko. Kati Piri (PvdA) was benieuwd of het kabinet Marokko tegemoet wil komen om afgewezen asielzoekers terug te nemen. Binnenkort zal dit waarschijnlijk weer mogelijk zijn.

Lees ook: Marokkaanse HCP en Nederlandse CBS versterken samenwerking

Donderdag heeft minister Hoekstra in de Tweede Kamer gezegd dat de mensenrechten altijd een thema zullen zijn in de gesprekken met de regering in Rabat. Daarover kan "geen misverstand bestaan", zei hij. Ook het beleid inzake de financiering van NGO’s is niet veranderd. De minister meent verder dat niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden iets heel anders is dan mensenrechten.

Bladna.nl