Zoeken

Nederland: minder meldingen van racisme, maar incidenten zijn ernstiger

7 december 2018 - 13:20 - Wereld

©

Uit een nieuw onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt dat er bij de politie in Nederland vorig jaar minder racistische incidenten werden gemeld. Wel nam de ernst van de incidenten toe.

Het aantal meldingen van racisme en antisemitisme daalde vorig jaar behalve wat betreft het aantal "intentioneel antisemitische incidenten" met een toename van 35 naar 46 incidenten. Dat bericht het AD.

In 2017 werden bijna 3500 incidenten bij de politie geregistreerd tegen ruim 4000 het jaar ervoor. 13% van de meldingen hadden betrekking tot geweld en 12% tot bedreigingen tegen 2,8% in 2016.

Het onderzoek toont tevens aan dat extreemrechts gedachtegoed ook meer plaats krijgt in de politiek, met name bij de PVV en de FvD. Bij de PVV is extreemrechts "niet welkom". Bij de FvD is dat minder duidelijk, aldus de onderzoekers. Beide partijen bedienen zich wel van de extreemrechtse samenzweringstheorie van "omvolking", wat betekent dat de overheid bewust aanstuurt op de "vernietiging van de autochtone blanke Europese bevolking".

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2019 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team