Zoeken

Marokkaanse Nederlanders willen afstand doen van Marokkaanse nationaliteit

25 november 2020 - 16:20 - Wereld

©

Ruim een jaar geleden publiceerde een groep Nederlanders van Marokkaanse herkomst een manifest waarin ze duidelijk maakten af te willen van de Marokkaanse nationaliteit. De Tweede Kamer debatteert vandaag naar aanleiding van dat manifest opnieuw over de vraag of Nederland kan helpen bij het afschaffen van de verplichte Marokkaanse nationaliteit voor Nederlanders die een Marokkaanse ouder hebben. Een verzoek hierom van D66-Kamerlid Jan Paternotte kreeg brede steun in de Kamer.

De initiatiefnemers van het ’Manifest: keuzevrijheid in nationaliteit’, stellen daarin dat Nederlandse burgers die van hun tweede nationaliteit af willen, moeten worden ondersteund door Nederland. "Wij willen vrij zijn om al dan niet te kiezen voor een dubbele nationaliteit en niet verplicht te worden door een vreemde mogendheid tot een leven lang onderdaan zijn van een staat waar wij geen binding mee wensen en die bovendien onze veiligheid en vrijheid ook in Nederland al 50 jaar structureel bedreigt", zeggen ze in het manifest.

De Volkskrant schrijft dat politieke partijen zoals D66, PvdA, GroenLinks, SP, ChristenUnie, CDA en VVD het manifest steunen en op zoek zijn naar een doorbraak. Zij vinden ook dat Nederlanders met een dubbele nationaliteit de keuze moeten hebben om hun tweede nationaliteit op te zeggen.

Een tweede nationaliteit zou voor een deel van de Marokkaanse Nederlanders heel wat onvrijheid met zich meebrengen. Zo konden tijdens de lockdown in het voorjaar alle vakantiegangers terug naar huis keren, behalve Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond. Zij worden door Marokko beschouwd als zijnde in hun thuisland. Ze kunnen ook niet rekenen op dezelfde diplomatieke bescherming vanuit Nederland omwille van de tweede nationaliteit.

Een deel van de Marokkaanse Nederlanders wil ook gewoon niet meer geassocieerd worden met een ondemocratisch land dat op allerlei manieren invloed en druk uitoefent op Nederlanders met Marokkaanse achtergrond, waardoor ze zich niet vrij voelen om bijvoorbeeld in Nederland openlijk kritiek te uiten op ­Marokko.

Daarom vinden zij dat de Nederlandse regering harder moet knokken voor zijn burgers en ze moet beschermen tegen de landen die hen als hun onderdanen beschouwen, terwijl zij hier zijn geboren en zich Nederlandse burgers voelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team