Zoeken

Nederland: Marokkaanse dansers als criminelen behandeld

5 februari 2019 - 13:00 - Wereld

©

Drie Marokkaanse hip-hop dansers hebben niet aan een dansbattle in Nederland kunnen deelnemen ondanks dat ze een geldig visum hadden. De drie twintigers werden vijf dagen in een asielzoekerscentrum in Rotterdam vastgehouden alvorens naar Marokko te worden teruggestuurd.

Omar, Ahmed en Hamza zijn tussen 20 en 21 jaar oud en zijn professionele hip-hop dansers. Ze waren voor een danscontest in Nederland uitgenodigd maar werden bij hun aankomst op de luchthaven van Eindhoven door de politie aangehouden.

Tijdens een eerste verhoor werd hen een hoop persoonlijke vragen gesteld volgens Maria Daïf, directrice van de stichting Touria & Abdelaziz Tazi L’Uzine: de reden van hun reis, waar ze tijdens hun verblijf zouden slapen, hoeveel geld ze mee hadden en zelfs of ze zelfmoordneigingen hadden en ooit al geslachtsgemeenschap hebben gehad.

Hun antwoorden overtuigden niet. Omar en Hamza werden van 10 tot 15 januari in een asielzoekerscentrum opgesloten en vervolgens terug naar Marokko gestuurd. Ahmed bleef er voor een onbekende reden twee dagen meer, tot 17 januari. Volgens de autoriteiten hadden ze te weinig geld om hun verblijf in Nederland te financieren en te weinig bewijzen om hun komst te rechtvaardigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team