Zoeken

Imam Yassin Elforkani mag petitie voor Lale Gül niet ondertekenen

27 maart 2021 - 12:16 - Wereld

©

Imam Yassin Elforkani wilde graag zijn solidariteit betuigen aan de bedreigde schrijfster en ex-moslima Lale Gül, door mee de petitie ’Laat Lale Vrij’ te ondertekenen, maar de initiatiefnemers wilden de naam van de voormalige hoofdimam van de Blauwe Moskee in Amsterdam niet op het manifest.

Het initiatief voor de petitie werd genomen door voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker en werd inmiddels zo’n 8000 maal ondertekend. Ook Elforkani wil dit graag. Hij werd er de afgelopen twee weken ook vaak op aangesproken. "Er zijn geen prominente Nederlandse moslims in de lijst opgenomen. Als ik het manifest onderteken, dan zou het de boodschap versterken, ook naar de Nederlandse moslimgemeenschap toe", vertelt Elforkani aan de Kanttekening. "Lale had me nog een bericht gestuurd waarin ze me bedankte voor mijn steun. Maar uiteindelijk mocht ik de petitie niet ondertekenen van de initiatiefnemers."

Initiatiefnemer en voormalig D66-Kamerlid Bert Bakker weigert de handtekening van Elforkani op de petitie ’voor vrijheid’. "In zijn tijd als imam bij de Amsterdamse moskee werd hij wel eens beschuldigd van salafistische en radicale opvattingen, dat is toegestaan binnen de religie, daar wil ik me verder niet over uitlaten. Maar wij konden onvoldoende inschatten wat zijn steunbetuiging aan Lale Gül zou betekenen als hij in de lijst van prominente ondertekenaars werd opgenomen".

Elforkani reageert boos op het antwoord van Bakker. "Ik ben vijf jaar lang beveiligd geweest door mijn uitspraken over radicaal salafisme. Als je mij opzoekt via Google, dan zie je dat ik bedreigd word en dat ik opkom voor mensen met andere geloofsovertuigingen. Ik heb jarenlang met de Blauwe Moskee gestreden tegen radicaal salafisme. Ik ben geen voorstander van het salafisme, in het islamdebat ben ik het vaak oneens met deze stroming, maar hun vrijheid zal ik blijven verdedigen. Bakker beperkt hiermee de vrijheid in plaats van dat hij daarvoor strijdt. Ze hebben mijn bewoordingen meegenomen in het manifest, maar ik mag het niet ondertekenen. Ik ben er boos om. Het klopt niet. Hij moet zijn beweringen over mij intrekken."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team