Zoeken

NCTV-medewerker die spioneerde voor Marokko op Schiphol aangehouden

8 februari 2024 - 15:00 - Wereld

©

In november is Abderrahim el M., een medewerker van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), op Schiphol aangehouden toen hij op weg was naar Marokko, met in zijn bezit gegevensdragers met meer dan twintig documenten die Nederlandse staatsgeheimen bevatten.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Abderrahim El M. ervan staatsgeheimen aan de Marokkaanse geheime dienst te hebben doorgespeeld. El M. wordt ervan beschuldigd staatsgeheimen te hebben geprint onder de naam van een collega en meerdere keren naar Marokko te zijn gereisd, waarbij hij in contact stond met de directeur contraspionage van de Marokkaanse inlichtingendienst.

Lees ook: Arrestaties in Nederland voor lekken staatsgeheimen aan Marokko

De gevonden documenten bevatten gevoelige informatie van de AIVD en MIVD, waaronder analyses over activiteiten van Marokkaanse inlichtingendiensten in Nederland. Het OM heeft in de telefoon van El M. contactgegevens van vier medewerkers van de Marokkaanse geheime dienst gevonden, wat wijst op directe communicatie met de DGSN.

El M., die ontkent een spion te zijn voor de Marokkaanse overheid, heeft een lange carrière als tolk en analist bij de NCTV, waarbij hij betrokken was bij belangrijke terrorisme-onderzoeken. Zijn advocaat beweert dat El M. een loyale dienaar van de Nederlandse veiligheid is en geframed wordt.

Lees ook: Rotterdamse politie geschokt na huiszoeking bij Marokkaanse spion

De zaak heeft geleid tot de arrestatie van El M. en een tweede verdachte, een 35-jarige vrouw uit Gouda die eerder bij de NCTV en later bij de politie werkte. In de woning van El M. zijn honderden documenten met staatsgeheimen aangetroffen. De analyse van deze documenten is nog gaande, waarbij tot nu toe 928 geheime documenten zijn geïdentificeerd.

Bladna.nl