25 augustus 2024 - 06:00 - Economie
In de Marokkaanse stad Nador zijn de prijzen van sardines, ooit bekend als de "vis van de armen", de pan uitgerezen. De lokale bevolking is woedend en uit haar ongenoegen op sociale media, waar ze de tussenpersonen de schuld geven van deze prijsstijging.
Een enkele kist sardines wordt op de visafslag in de haven van Bni Nssar verkocht voor maar liefst 2000 dirham, wat neerkomt op een prijs van 100 dirham per kilo. Dit leidt tot grote verontwaardiging onder de inwoners, vooral degenen met een laag inkomen die zich deze vis nu niet meer kunnen veroorloven. Op het internet regent het boze reacties.
Lees ook: Sardines, ooit de "vis van de armen", worden een luxe in Marokko
De voorzitter van de Vereniging Badr van vis-, vlees-, gevogelte- en groentehandelaren op de centrale markt van Nador legt uit dat de prijsstijging te wijten is aan een beperkt aanbod en een hoge vraag. Op de visafslag in Bni Nssar waren slechts zes kisten sardines beschikbaar, wat de prijs per kist opdreef tot 2000 dirham.
Volgens de voorzitter is de prijsstijging vooral te wijten aan de grote vraag vanuit restaurants, die met elkaar concurreren om de beperkte hoeveelheid vis te bemachtigen. Maar deze uitleg overtuigt de consumenten niet. Zij wijzen erop dat zelfs in tijden van overvloed de prijs van sardines in Nador niet onder de 25 dirham per kilo zakt. Dit is een prijs die zelfs niet wordt aangetroffen in steden in het binnenland van Marokko, die geen kustlijn of vissershaven hebben. De consumenten beschuldigen de "hebzuchtige tussenpersonen en makelaars" ervan misbruik te maken van de behoefte van mensen om zich te voeden, om zo enorme winsten te maken en de stabiliteit van het land te bedreigen.
Lees ook: Marokkaanse visserijsector krimpt, Al Hoceima vormt uitzondering
De consumenten roepen de regering en de lokale autoriteiten op om "onmiddellijk in te grijpen en een einde te maken aan de corruptie op de markten die het leven van de burgers beïnvloedt". Ze wijzen erop dat niet alleen vis, maar ook gevogelte en zelfs groenten onbetaalbaar zijn geworden door toedoen van tussenpersonen en grote exporteurs die de markten leegkopen om hun zakken te vullen met euro’s.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?