Zoeken

Nador krijgt nieuwe winkelcentrum na brand

5 juli 2014 - 20:24 - Marokko

©

In Nador zal een nieuw winkelcentrum worden gebouwd na de brand die vorige week de grootste mall van de stad heeft vernield. De regering zal de bouw van het nieuwe centrum gedeeltelijk financieren maar zal geen enkele vergoeding toekennen aan de winkeleigenaars wiens goederen in rook zijn opgegaan.

Mohamed Hassad, minister van Binnenlandse Zaken, kondigde dit vorige week aan in het Parlement. Ook vertelde hij dat een onderzoek aan de gang is om de oorzaak en verantwoordelijken te achterhalen.

5000 mensen zonder inkomsten

Het winkelcentrum Grand Maghreb op vijf verdiepingen en met 860 winkels werd op 25 juni vernield. Zeker 800 handels brandden volledig plat. De brand woedde ruim 24 uur lang.

De grote schade is deels te wijten aan de brandweer die een tekort aan materiële en menselijke middelen had. Pas na de tussenkomst van de Spaanse hulpdiensten werd de brand overmeesterd.

Volgens de vereniging van handelaren van het centrum wordt de materiële schade geschat op ruim 1,2 miljard dirham. De trage en moeilijke interventie wordt sterk aan de kaak gesteld door de winkeleigenaars.

Ruim 5000 mensen leefden dankzij de handel in het winkelcentrum, dat in de regio vooral bekend staat voor de verkoop van smokkelwaar uit Algerije en Spanje.

Politieke uitbuiting 

De slachtoffers vrezen nu dat de situatie wordt uitgebuit door politieke partijen. "Uiteraard zijn we geraakt door het medeleven betuigd door een aantal politieke partijen zoals de PJD en PAM, maar we vrezen dat het doel ervan niet het juiste is en het een vervroegde verkiezingscampagne wordt", aldus een winkeleigenaar aan The Economist.

De getroffen handelaars hebben een commissie opgesteld. Deze moet de schade in detail opnemen. Een moeilijke taak volgens een andere winkeleigenaar: "Het is niet gemakkelijk om precies te zijn in een winkelcentrum vol smokkelwaar en met handelaren die hun goederen niet nauwkeurig verklaren. In kleine winkeltjes moet men al op ruim 1 miljoen dirham schade rekenen, vooral als het gaat om elektronische gadgets of merkproducten. Andere winkels dienen als opslagruimtes voor waardevolle spullen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team