Zoeken

Mushi Halioua, laatste Jood van de "mellah" in Marrakech

7 augustus 2022 - 15:40 - Marokko

©

Mushi Halioua is rond de 70 jaar oud en is de enige Jood die nog in de "mellah" (joodse wijk) in Marrakech woont. Hij heeft er een textielzaak die voornamelijk wordt bezocht door Israëlische toeristen.

De familie van Mushi Halioua komt uit Zagora en vestigde zich in 1962 in Marrakech. Op dag van vandaag telt de joodse gemeenschap in Marokko slechts 3000 mensen. In Marrakech wonen naar schatting 200 joden. De stad wordt ook veel bezocht door Joden uit Frankrijk en de Verenigde Staten.

Lees ook: Mimouna populair feest bij jonge Marokkaanse joden

"Alle winkels die jullie hier zien waren joods. In deze wijk waren er vroeger geen Arabieren," vertelt Mushi aan persagentschap EFE. "In de jaren ’80 waren er nog ongeveer duizend joden in Marrakech, maar ze zijn geleidelijk aan allemaal vertrokken." Mushi Halioua heeft een uitstekende relatie met zijn buren en stelt dat hij niet met Joden maar met Arabieren werkt.

Lees ook: Hoeveel Joden leven er in Marokko?

Mushi leeft met zijn vrouw en vier kinderen en is de laatste Jood van de "mellah". Hij denkt niet dat Marokkaanse Joden uit Israël naar Marokko zullen terugkomen, voornamelijk omdat het kinderen van migranten zijn en dat "de nieuwe generaties Marokko niet kennen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team