Zoeken

Moulay Hicham kritisch over coronabeheer Marokko

6 mei 2020 - 16:00 - Marokko

©

Prins Moulay Hicham, neef van Koning Mohammed VI, heeft kritisch gereageerd op het beleid van Marokko in de strijd tegen de coronavirus pandemie.

De politicoloog kan het beheer van de gezondheidscrisis in Marokko appreciëren. Volgens hem moeten Marokkanen zich verheugen op de snelle afkondiging van de lockdown, de fondsen die werden vrijgemaakt voor ziekenhuizen en om de nationale economie te steunen en de vele andere maatregelen die werden getroffen om de verspreiding van het virus te remmen.

Samenvattend was de reactie van Marokko volgens Moulay Hicham optimaal qua middelen, maar onvoldoende als men rekening houdt met het potentieel van het land.

Le Soir bericht dat de Rode Prins, die al jaren niet meer welkom is in het koninklijk paleis, in zijn reactie wijst op het feit dat alle prognoses deze winter een heropleving van de pandemie voorspellen, wat een gevaar voor het koninkrijk is. De belangrijkste sectoren van de Marokkaanse economie zullen in crisis geraken. Volgens hem zullen de maatregelen in de strijd tegen het virus niet doeltreffend zijn als er geen aanzienlijke vermindering van de ongelijkheden plaatsvindt.

Moulay Hicham stelt dat het economische ontwikkelingsparadigma van Koning Mohammed VI gefaald heeft en dat zelfvoorziening en sociale uitgaven prioriteiten moeten worden. Veel industrieën zullen tijd nodig hebben om te herstellen van de gevolgen van de gezondheidscrisis.

De staat mag daarom ook niet bezwijken aan de verleiding om vals patriottisme aan te wakkeren of zijn autoriteit te versterken door van de pandemie een veiligheidsprobleem te maken. De bewakingstechnologieën die worden gebruikt om de sociale afstand te garanderen mogen na de crisis ook niet worden hergebruikt om politieke mobilisatie te onderdrukken, aldus Moulay Hicham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team