Zoeken

Moslimexecutieve België ontgoocheld door beslissing over onverdoofd slachten

19 december 2020 - 22:20 - Wereld

©

Het Executief van de Moslims van België is zwaar ontgoocheld door de beslissing van het Europees Hof van Justitie over het verbod op onverdoofd slachten. Het arrest van het Hof beantwoordt een prejudiciële vraag van het Belgische Grondwettelijk Hof, dat zich dus nog over de inhoud moet uitspreken. De Moslimexecutieve vertrouwt erop "dat het Belgische Grondwettelijk Hof de ratio zal laten zegevieren boven de emotie".

In een persbericht merkt de voorzitter van de Moslimexecutieve, Mehmet Üstün, op dat het oordeel van het Europese Hof in tegenspraak is met de mening van de advocaat-generaal, voor wie het verbod "een essentieel aspect" raakt van de religieuze praktijk van moslims en joden. "Het Hof van Justitie lijkt te zwichten voor de toenemende politieke en maatschappelijke druk van de populistische stromingen die in heel Europa een symbolenstrijd voeren tegen kwetsbare minderheden".

De Executieve verzekert dat de huidige religieuze slachttechnieken "perfect verenigbaar zijn met de vereisten van bescherming van de volksgezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn". De organisatie voegt daar aan toe dat in een tolerante samenleving het belangrijk is dat alle geledingen van de maatschappij samenwerken aan dierenwelzijn, zonder daarbij bepaalde gemeenschappen te stigmatiseren. Inlevingsvermogen en wederzijds begrip behoren tot de kern van de gedeelde waarden.

Sinds 1 januari 2019 is het in Vlaanderen verboden om dieren te slachten zonder dat ze eerst verdoofd worden. Dat geldt ook voor rituele slachtingen in religieuze kringen. Verschillende joodse en moslimverenigingen trokken naar het Grondwettelijk Hof, dat de vraag voorlegde aan het Europees Hof van Justitie. Deze oordeelde donderdag dat het verbod niet in strijd is met het Europees recht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team