Zoeken

Steeds meer moskeeën in Frankrijk

28 juli 2012 - 19:30 - Wereld

©

In Frankrijk zijn 200 bouwprojecten van moskeeën aan de gang. Dezen worden voor het overgrote deel gefinancierd door donaties van islamitische landen en hun leiders, van de moslims in Frankrijk en de Muslim World League.

Frankrijk telt reeds 2200 moskeeën en gebedshuizen in gebruik, voor 300.000m² gebedsruimte. Volgens de Marokkaanse voorzitter van de Franse moslimraad CFCM, Mohammed Moussaoui, is het dubbele nodig om de moslims in Frankrijk te kunnen ontvangen.

De bouw en de financiering van deze gebedsplaatsen, waarin Frankrijk niet ingrijpt op grond van een wet van 1905, zorgt niet altijd voor unanimiteit.

Zo werd medio juni de inhuldiging van de Mohammed VI moskee in Saint-Etienne, verstoord door gewelddadige confrontaties. De demonstranten, moslims, hekelden het feit dat de moskee was genoemd naar de Koning van Marokko, dewelke vijf miljoen euro had gegeven voor de bouw ervan.

Dezelfde maand werd de bouw van de Grote moskee van Marseille goedgekeurd na maanden administratieve rompslomp. Het gebedsplaats, dat een 25-meter hoge minaret krijgt, was het onderwerp van talrijke klachten van bewoners en handelaren, maar ook van het Franse extreem-rechts, die vreesden voor de levenskwaliteit in hun buurt.

Imams zijn vaak de enige betaalde medewerkers van moskeeën in Frankrijk. Soms worden ze betaald door een NGO, maar vaker door de regeringen van de landen die de moskeeën "bezitten".

Marokko, dat er vaak van wordt beschuldigd de Islam in Frankrijk te willen controleren, is geen uitzondering. Het land stuurt jaarlijks tientallen imams naar Europese landen, vooral in de Ramadan-periode.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team