Zoeken

Incidenten bij Mohammed VI moskee in Frankrijk

21 juni 2012 - 10:00 - Wereld

©

De inauguratie van de Mohammed VI moskee in Saint-Etienne, Frankrijk, werd dinsdag verstoord door rellen tussen politie en demonstranten met Magrebijnse roots. De demonstranten begrijpen onder anderen niet waarom de moskee werd vernoemd naar de Marokkaanse Koning.

De naam Mohammed VI aan de moskee geven is een "gebrek aan openheid" voor niet Marokkaanse moslims volgens de demonstranten. De bouwkosten, die van 1,2 miljoen uiteindelijk 8 miljoen euro bereikten, werden ook afgekeurd door de betogers die meer transparantie vragen over de financiering en het beheer van de moskee.

Ook de nieuwe rector van de moskee Larbi Marchiche kreeg veel kritiek. De demonstranten veroordeelden het onstlag van Mohammed El-Adly, 17 jaar Imam in Saint-Etienne en onlangs beschuldigd van radicalisme. Eén man werd uiteindelijk aangehouden voor het belagen van een politieagent.

De inwijding van de moskee gebeurde in het bijzijn van Franse en Marokkaanse verantwoordelijken. De bouw van de moskee op 1400m², werd ter hoogte van vijf miljoen euro gefinancierd door koning Mohammed VI.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team