Zoeken

Nieuwe Mosasaurus ontdekt in Marokko

24 januari 2021 - 20:00 - Marokko

©

Franse, Engelse en Nederlandse onderzoekers hebben in Marokkaanse fosfaatafzettingen een nieuwe soort Mosasaurus ontdekt. Op 16 januari presenteerden zij hun studie waarin de vondst van deze in het water levende dinosaurus werd onthuld.

De studie is door een collectief van wetenschappers uitgevoerd van het National Museum of Natural History, het National Center for Scientific Research (CNRS), Sorbonne University, de University of Bath en de Universiteit Utrecht. In het onderzoek, dat in het tijdschrift Cretaceous Research werd gepubliceerd, staat dat de zogenoemde "Xenodens calminechari" tussen 66 en 72 miljoen jaar geleden heeft rondgezwommen. "Een mosasaurus ter grootte van een bruinvis, levend in een tropische en ondiepe zee, die verspreid lag over een deel van het huidige Marokko", zo staat er in een persbericht.

De vondst van de nieuwe mosasaurus is speciaal omdat het in vergelijking tot andere zeeroofdieren die eerder in Marokko zijn gevonden, opvallend grote tanden heeft. Door het grote gebit kon dit vleesetende reptiel een prooi vangen die veel groter was dan hijzelf.

"Zijn tanden, die doen denken aan die van bepaalde haaien zonder te lijken op die van een huidig of fossiel reptiel, volgen elkaar op door elkaar van rand tot rand te raken, en vormen zo een extreem scherp gekarteld mes", melden de wetenschappers. De Mosasaurus is vernoemd naar het formidabele gebit: Xenodens betekent "vreemde tand" in het Grieks, en Kalminechari "als een zaag" in het Arabisch.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team