Zoeken

Moulat el Khimar gaat aangifte doen in Nederland tegen ex-vriend

6 februari 2021 - 12:00 - Marokko

©

De 29-jarige Hanaa uit Tetouan gaat in Nederland aangifte doen tegen haar ex-vriend die een seksvideo van haar heeft verspreid. Er is in Marokko veel ophef over de zaak waarvoor de jonge moeder is veroordeeld tot een maand gevangenisstraf.

Volgens de advocaat van de vrouw, Ghizlane Mamouni, is het onbegrijpelijk en onterecht dat de man die de video heeft gemaakt en verspreid heeft op sociale media zijn straf heeft ontlopen. "Ondanks dat de Marokkaanse wet seksuele relaties buiten het huwelijk tussen mannen en vrouwen veroordeelt, is deze man niet gearresteerd omdat hij in Nederland blijkt te wonen", zegt Mamouni in een interview met de Franse krant Le Monde.

Hoewel Marokko wel een internationaal arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor de ex-vriend van Hanaa, kan hij door Nederland niet worden uitgeleverd omdat er geen justitiële samenwerkingsovereenkomst tussen de twee landen bestaat. "We moeten dus aangifte doen in Nederland", zegt de advocaat.

De moeder van twee kinderen is onlangs veroordeeld tot een maand gevangenisstraf op basis van het omstreden wetsartikel 490. De mensenrechtenorganisatie Collectief 490, die zich al langer tijd inzet voor de afschaffing van dit wetsartikel, heeft afgelopen woensdag een digitale sit-in actie gehouden om Hanaa te steunen en om haar vrijlating te eisen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In 2018 is er in Marokko een wet aangenomen die vrouwen juist moet beschermen tegen chantage met intieme beelden. Omdat wetsartikel 490 nog altijd van kracht is, blijkt deze nieuwe wet in de praktijk niet te werken. Vrouwen doen vaak geen aangifte uit de angst om zelf te worden veroordeeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team