Zoeken

Moordenaar Belgisch-Marokkaanse Ziena komt na amper 7,5 jaar cel vrij

16 mei 2023 - 23:30 - Wereld

©

De Belgisch-Marokkaanse Ziena Kemous uit Leuven werd in juni 2012 vermoord door vier Koerdische mannen. Ondanks het heftige verzet van Saadia en Aicha Kemous, de zussen van Ziena, komt Berzan Kaplan als eerste van de vier moordenaars woensdag al vrij met een enkelband, na amper 7,5 jaar cel.

De toen 22-jarige Ziena werd vermoord om de eer van een Koerdische familie afkomstig uit Boutersem te wreken. Een van de daders is Ahmet Kaplan, de vader van het kindje van Ziena. Hij moest op dat moment trouwen met zijn nicht en Kemous moest daarom verdwijnen. Kaplan zat ongeveer een derde van 27 jaar cel uit. Hij hielp het lichaam van Ziena begraven na de moord. Haar lichaam werd weken na haar verdwijning gevonden in Heverleebos. Ze was door verstikking om het leven gebracht. De vier mannen werden op 16 december 2012 opgepakt.

Lees ook: Moordenaar Belgische politieagente Hassan Lasir mag gevangenis verlaten

Saadia Kemous, de zus van Ziena, was maandagochtend aanwezig tijdens de zitting op de Brusselse strafuitvoeringsrechtbank, waar besloten werd om Berzan Kaplan de gunst van een enkelband te verlenen. Dit is mogelijk omdat hij 27 jaar cel kreeg, en geen 30. Daardoor kan hij wettelijk vrijkomen na een derde van zijn straf. "De ziel is uit mijn lijf gerukt. We hebben hemel en aarde bewogen om dit tegen te houden, maar het is ons niet gelukt. Ik ben compleet van de kaart", zegt ze in Het Nieuwsblad.

Lees ook: In VK veroordeelde Mina Dich vraagt voorwaardelijke vrijlating

De zussen van Ziena vinden de vroege vrijlating schandalig. Ze startten vorig jaar een petitie om te protesteren tegen de wet-Lejeune, waardoor zware criminelen die minder dan 30 jaar cel krijgen amper een derde van hun straf moeten uitzitten om in aanmerking te komen voor vrijlating. "Ondanks vijfduizend handtekeningen, een open brief en een smeekbede aan de minister van Justitie, valt er niets meer aan te doen", vertelt Saadia. "Uiteraard komen mensen ooit vrij, maar wat ons betreft is dit jaren te vroeg. Niemand moet voor ons in de vergeetput, maar vergeet niet wat die clan onze lieve zus heeft aangedaan. Iemand als Kaplan lag destijds klaar in de bossen om het lijk van Ziena te gaan verstoppen. Dat hij 7,5 jaar na zijn assisenproces al vrijkomt, is een slag in ons gezicht."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team