Zoeken

Grondwet: Socialistische Eenheidspartij wil monarchie zonder macht

8 april 2011 - 11:31 - Marokko

©

De Socialistische Eenheidspartij (PSU) heeft in een persbericht daterend van 27 maart "een echte constitutionele monarchie gelijk aan het wereldmodel" geëist. De partij aarzelt ook niet de de religieuze status van koning Mohammed VI te bekritiseren.

Voor de partij van Mohamed Moujahid "moeten alle instellingen worden geregeld door de Grondwet. Men kan niet verwijzen naar een religieuze kwaliteit om zichzelf boven de grondwet te heffen, of beslissingen en acties nemen die buiten controle en kritiek staan". De PSU wordt hiermee de eerste partij die openlijk kritiek uit op de status van "Leider van de Gelovigen" van Mohammed VI.

De PSU vraagt ​​de koning om een louter symbolische rol te spelen net zoals het het geval is in Spanje, Engeland of Nederland, dit om einde te zetten aan de "traditionele macht". De premier zou dus de echte staatshoofd te worden.

Deze verklaring is een echte uitzondering tussen de hervormingsvoorstellen van de grondwet voorgelegd door verschillende Marokkaans politieke partijen aan de Commissie voor de hervormingen van de grondwet vorige week.

De commissie zal tegen juni haar voorstel voor een constitutionele hervorming aan Koning Mohammed VI voorleggen, die nadien zal worden onderworpen aan een volksreferendum.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2019 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team