Zoeken

Mohamed Katir, nieuwe fenomeen van de Spaanse atletiek

26 juli 2021 - 15:40 - Sport

©

De Marokkaans-Spaanse Mohamed Katir El Haouzi is de nieuwe recordhouder in Spanje op de 1500, 3000 en 5000 meter. De 23-jarige atleet wil in minder dan twee maanden tijd een vierde record in de wacht slepen door op de Olympische Spelen van Tokio een medaille te winnen.

Mohamed Katir, geboren uit een Marokkaanse vader en een Egyptische moeder, woonde tot zijn vier jaar in Marokko. Daarna verhuisde hij met zijn ouders naar Spanje. De familie woonde eerst in Huesca, in de buurt van de Pyreneeën, maar vestigde zich uiteindelijk in Mula bij Murcia in Zuid-Spanje.

Lees ook: Voormalig Spaans kampioen wil geen Marokkaanse recordhouder

Na een lange naturalisatieprocedure, heeft Mohamed Katir in 2019 de Spaanse nationaliteit verworven en vandaag is hij de trots van Spanje in de atletiek, waar hij dit jaar tussen juni en juli alle nationale records brak. Met achtereenvolgens een nieuw Spaans record op de 5000 meter (12:50,79), de 1500 meter (3:28,76) en de 3000 meter (7:27,64), trekt het nieuwe fenomeen van de Spaanse atletiek de aandacht van de media.

Isaac Viciosa, voormalig recordhouder op de 3000 meter, bekritiseerde de prestatie van Katir en zei in een interview met de website Corredor "dat hij graag had gezien dat zijn record was gebroken door iemand met een Castiliaanse achternaam". Later publiceerde hij een verontschuldigingsbrief aan Katir.

Lees ook: Mohamed Katir vestigt nieuw Spaans record op de 3000 meter

"Op dit moment ben ik 100% gefocust op mijn doelstelling voor de Olympische Spelen in Tokio en ga ik me niet mengen in controverses op sociale netwerken," vertelde Katir aan AFP. "Wat ik wil, en dat is mijn prioriteit, is de finale bereiken. En als ik eenmaal in de finale zit, zal ik mijn best doen," zei Katir, die naar Spanje wil terugkeren met zijn vierde record van het seizoen, hij wil namelijk de eerste worden op de 5000 meter op de Olympische Spelen van Tokio-2020.

De referenties van Katir in de atletiek zijn de Marokkaanse Hicham El Guerrouj en de Spanjaard Fermin Cacho. Hij benadrukt ook dat de sleutel tot succes "werken, werken en nog eens werken" is. "Ik oefen al enkele maanden bijna helemaal alleen in de Sierra Nevada (Zuid-Spanje). Alleen degenen die dat regelmatig doen weten hoe moeilijk het is. Maar uiteindelijk, denk ik dat het het waard zal zijn," zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team