Zoeken

Adam (15) als enige aangehouden na rellen in Brussel

30 november 2022 - 12:00 - Wereld

©

De 15-jarige Adam werd na de voetbalrellen op zondag in Brussel als enige persoon gerechtelijk aangehouden voor het gooien van projectielen naar de politie.

Adam was samen met zijn neef naar de match gaan kijken. "Bij het naar huis gaan liep het mis. Het was toen al heel onrustig, waardoor metrostation Lemonnier gesloten was", vertelt Adam aan Het Nieuwsblad. "Toen ik naar het metrostation Anneessens ging, kwam een aantal agenten op mij af. Hoewel ik mijn handen direct in de lucht gooide, werd ik hardhandig aangepakt. Door maar liefst zeven agenten werd ik op de grond gegooid. Ik kreeg met een wapenstok een slag op mijn hoofd en er werd traangas op mij gespoten. Een van de agenten heeft mijn schoenen ook uitgedaan en in een vuurtje gegooid", vertelt Adam over zijn ervaring met de politie. Hij heeft er vijf hechtingen aan zijn hoofd aan overgehouden, alsook twee gebroken vingers en een bloeduitstorting aan zijn been.

Lees ook: Golf van geweld in België en Nederland na Marokko-België

Die avond en nacht maakten agenten grapjes over het feit dat hij op blote voeten rondliep. Hij moest ook verschillende uren wachten alvorens zijn bloedende hoofdwond verzorgd werd. Zijn ouders mocht hij pas de volgende ochtend terugzien. Adam vertrouwt de politie niet meer. "Ik ben in het verleden nooit in aanraking gekomen met de politie. Maar door de politieactie aan de Lemonnierlaan en de daaropvolgende provocaties van andere agenten in het commissariaat is mijn vertrouwen weg, er is verachting in de plaats gekomen. Bovendien probeerden ze het gat in mijn hoofd af te schuiven door een steen die mij geraakt zou hebben."

De ouders van Adam zijn boos en willen de agenten aanklagen die hun zoon hardhandig hebben aangepakt. "Wij laten het hier absoluut niet bij. Onze zoon is getraumatiseerd door de gebeurtenissen van zondag. Bij hem is er geen vertrouwen meer in de politie, maar bij ons is er zelfs haat tegenover die agenten. Zelfs al zou hij iets mispeuterd hebben, dan pak je een 15-jarige niet op die manier aan."

Lees ook: België heeft een "Marokkanenprobleem"

De politie bevestigde de aanhouding van de 15-jarige Adam. "De betrokkene werd aangehouden door een arrestatieteam wegens het gooien van projectielen naar de ordediensten. Tijdens deze aanhouding heeft hij zich verzet en diende dwang te worden gebruikt. Verdere informatie maakt deel uit van lopend gerechtelijk onderzoek", zegt een politiewoordvoerder.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team