Zoeken

Moeder Bilal Hassani vertelt over racisme en homofobie

5 februari 2022 - 15:00 - Cultuur

©

Bilal Hassani, de in Marokko geboren zanger die Frankrijk vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival van 2019 en opviel in de show ’Danse avec les stars’, uitgezonden op TF1, kreeg en krijgt nog steeds dagelijks te maken met cyberpesten wegens zijn seksuele geaardheid. Het is een dagelijks gevecht dat hij overwint met de hulp van zijn moeder Amina Frühauf, die het boek "Être mère, Taha, Bilal et moi" (Moeder zijn, Taha, Bilal en ik) schreef.

Amina Frühauf vertelt in dit boek hoe zij Bilal en zijn broer Taha hielp om zich te verdedigen tegen het misbruik dat zij als kind hebben meegemaakt. Het was een zware strijd, en toch was het de moeite waard, zegt de moeder. Zij vertelt over Bilal Hassani’s verwijdering van zijn school wegens racisme en homofobie. Men beschuldigde hem van het kussen van een jongen.

Lees ook: Frankrijk: Marokkaan veroordeeld voor mishandelen transgender

"Zijn verwijdering nam ik zeer slecht op, het was een zwaar moment van eenzaamheid. Ouders gingen naar de directeur en wilden niet dat Bilal, die homoseksueel is, op dezelfde school als hun kinderen zat. Het was verschrikkelijk onrechtvaardig en ik moest Bilal uitleggen dat hij het schooljaar niet kon voltooien omwille van zijn seksuele geaardheid", vertelt Amina aan Huffpost.

Bilal’s broer, Taha, moest vele racistische beledigingen aanhoren. "De mensen lachten om zijn kroeshaar of zijn huidskleur." Daarom besloot zij thuis een sfeer te scheppen die haar zonen in staat stelden hun gevoelens te uiten en te praten over de pesterijen waarmee zij werden geconfronteerd. Zij besloot van de salontafel een "weetjes-tafel" te maken waar de kinderen verschillende soorten tijdschriften kregen. "Er was geen sprake van beoordeling of culturele discriminatie: iedereen was vrij om tijdschriften te kiezen, en Bilal las ze heel vaak", benadrukt zij.

Het boek van Amina gaat ook in op de kwestie van het cyberpesten waar Bilal tijdens het Eurovisie Songfestival van 2019 het slachtoffer van werd. "De oplossing die we toen bedachten was om zijn accounts door een community manager te laten beheren. Er werd mij geadviseerd geen berichten op Youtube of Twitter te lezen, maar ik heb er toch naar gekeken. Er waren voortdurend oproepen tot moord. Het was buitensporig."

Lees ook: Marokko: hoge ambtenaar ontslagen wegens "promoten" homoseksualiteit

Met de publicatie van haar boek hoopt Amina Frühauf ouders te helpen die, net als zij, kinderen hebben waarvan de seksuele geaardheid verschillende problemen oplevert. "Alleen kan ik de samenleving niet veranderen, maar als ik twee kinderen ter wereld breng en hen de grondbeginselen van het recht op verschil en verdraagzaamheid kan bijbrengen, heb ik een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van een verbetering van de samenleving."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team